MenuMenu

Omega-3 dla dzieci

Omega 3 dla dzieci

Kwasy omega-3 dla dzieci: naturalna suplementacja wspiarająca rozwój dziecka

Kwasy tłuszczowe omega-3 są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Są one nazywane niezbędnymi. Organizm ludzki nie może ich sam wytwarzać, zatem muszą być one dostarczane za pośrednictwem jedzenia. Więcej na temat kwasów omega-3 dowiesz się tutaj.

Dwa morskie kwasy tłuszczowe EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) są ważne dla dobrego rozwoju psychicznego i fizycznego dziecka. Występują one głównie w tłustych rybach żyjących w zimnej wodzie (np. makrela, śledź, sardynka) i dlatego powinny być regularnie podawane w jedzeniu. Zarodki, noworodki i dzieci, zwłaszcza w okresie wzrostu szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Nasz mózg składa się w 60% z tłuszczu, z czego 20% to kwasy tłuszczowe omega-3. Codzienne spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest ważne, aby wszystko przebiegało sprawnie w mózgu, a rozwój dziecka przebiegał optymalnie. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się to tzw. brainfood dla najmłodszych. Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, kwasy tłuszczowe omega-3 morskie są również dobre dla wzroku i serca. Ponadto, nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji mogą być kompensowane przez podawanie kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego nasze produkty Omega-3 dla dzieci zawierają naturalne oleje rybne bogate w EPA dla dzieci i DHA dla dzieci.

Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3

„Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do zachowania funkcji organizmu człowieka w każdym wieku. Szczególne zapotrzebowanie na te składniki odżywcze występuje w okresie ciąży, laktacji oraz okresie niemowlęcym i wczesnego dzieciństwa, a wyjątkową rolę przypisuje się kwasowi dokozaheksaenowemu (DHA)…
Suplementacja mleka modyfikowanego dla niemowląt kwasami omega-3 podlega osobnym regulacjom. Wyższa zawartość DHA (ok. 0,3% wszystkich kwasów tłuszczowych) jest związana z korzystnym wpływem na rozwój ostrości widzenia. Sugeruje się suplementację DHA diety małych dzieci w przypadku niskiego spożycia ryb w dawkach około lsof100 mg/dobę. Nieliczne badania przeprowadzone w tej grupie wiekowej nie pozwalają na jednoznaczne wskazanie korzyści, sugerowane jest zmniejszenie częstości infekcji. Zwraca się uwagę na niebezpieczeństwo stałego spożycia niektórych ryb morskich przez kobiety ciężarne, karmiące, niemowlęta oraz małe dzieci ze względu na obecne w tych rybach zanieczyszczenia.”

Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju NORSAN Omega-3 KIDS. Efekt spożycia takiego nie skoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.

O jakości oleju rybnego świadczy zapach i smak. Zaufaj swojemu nosowi! Olej Omega-3 KIDS  jest wyjątkowo świeży i dzięki temu dobrze tolerowany. Przetwarza się w beztlenowym środowisku pracy. Ponieważ olej jest oferowany w postaci płynnej, możesz bezpośrednio spróbować  i sprawdzić jakość oleju podczas jego przyjmowania.

Dowiedz się więcej o procesie produkcyjnym i surowcach.

Polska jest jednym z krajów, w którym mieszkańcy są wyjątkowo narażeni na niedobory kwasu DHA, poniważ spożycie ryb właściwie w całej populacji jest minimalne. Z tego powodu Polskie Towarzystwo Pediatryczne rekomenduje wydłużenie suplementacji kwasu DHA na okres niemowlęctwa i dzieciństwa u tych niemowląt i dzieci, którym nie dostarcza się odpowiedniej dawki DHA wraz z pożywieniem.

 

niemowląt suplementację DHA można rozpocząć już po ukończeniu przez dziecko 6. tygodnia życia. Dawkę DHA, którą powinno otrzymywać niemowlę, pomoże ustalić pediatra, który weźmie pod uwagę rodzaj żywienia malucha (mleko modyfikowane lub karmienie piersią) oraz suplementację DHA u matki (karmienie piersią), a także dietę malucha, kiedy już nadejdzie czas na jej rozszerzenie.

 

Wcześniaki są szczególnie narażone na niedobory DHA – wynika to z faktu, iż transmisja przezłożyskowa DHA jest najbardziej efektywna w 3. trymestrze ciąży. Skrócenie ciąży wiąże się ze skróceniem 3. trymestru, a dziecko nie otrzymuje odpowiednich dawek DHA od matki. W tej grupie trzeba więc szczególnie zadbać o suplementację kwasami omega-3 w odpowiednich dawkach.

 

Niezwykle ważny jest okres pomiędzy 1. a 3. rokiem życia, także jeśli chodzi o rozważenie suplementacji DHA. Na tym etapie życia zmienia się charakter żywienia młodego człowieka, karmienie piersią lub mlekiem modyfikowanym zaczyna być zastępowane posiłkami stałymi. Zalecenia ekspertów wskazują, że w tym okresie życia dzieci powinny otrzymywać 150-200 mg DHA na dobę. U dzieci, u których odpowiednia dawka DHA nie jest dostarczana wraz z pożywieniem (nie chcą lub nie lubią jeść ryb), należy wprowadzić suplementację.

Przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w ciąży ma pozytywny wpływ na jej przebieg
Ryzyko przedwczesnego porodu jest zminimalizowane dzięki dostatecznie dużej podaży kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego, zwłaszcza DHA. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego sprzyjają dłuższej ciąży, podczas której dziecko może się najlepiej rozwijać.
Oryginalne badanie w języku angielskim

Ochrona przed chorobami
Ryzyko wystąpienia u dziecka alergii, kataru siennego, neurodermitów lub astmy w późniejszym czasie jest znacznie zmniejszone, jeśli matka ma zapewnioną w ciąży wystarczającą ilość kwasów omega-3.
Do oryginalnego badania w języku angielskim

Omega-3 pozytywnie wpływa na układ odpornościowy dzieci
Kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) to podstawowe budulce substancji przeciwzapalnych odpowiedzialnych za redukcję reakcji zapalnych. Ważne jest, aby miał miejsce stan zapalny, ponieważ jest to reakcja obronna organizmu na infekcje wirusowe, a nawet uszkodzenie tkanki. Jednak równie ważne jest, aby układ odpornościowy był w stanie regulować to zapalenie. Sprzyjają temu kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które obecne są w tranie dla dzieci. Czytaj więcej…

Podstawa dobrego wzroku i rozwoju mózgu
Komórki ludzkiego oka i mózgu składają się w dużej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzrok i rozwój mózgu płodu są wzmacniane przez wchłanianie DHA przez matkę. – Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Wsparcie rozwoju intelektualnego i społecznego
Wysoki poziom omega-3 u matki pozytywnie wpływa na zdolności poznawcze dziecka. Obejmują one zwiększoną uwagę, lepsze umiejętności komunikacyjne, bardziej precyzyjne umiejętności motoryczne, lepsze wyniki w nauce, bardziej dojrzały wzorzec snu i silniejsze zachowania społeczne.
Oryginalne badanie w języku angielskim

Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów z DHA i EPA dla dziecka?

✔ Wysoka zawartość omega-3
Badania i ponad analizy kwasów tłuszczowych przeprowadzonych w Niemczech wykazują, że dla dzeci od 6 do 12 lat, 1.120 mg kwasów tłuszczowych omega-3 powinno być pobierane codziennie dla uzyskania pozytywnego efektu zdrowotnego, natomiast dla dzieci podwyżej 12 roku życia 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3

✔ Brak koncentratów – Tak naturalnie jak to możliwe
Natura pomyślała za nas, jeśli chodzi o skład tłuszczów, dlatego dostępność biologiczna omega-3 z naturalnej formy trójglicerydów jest wyższa niż w przypadku sztucznych koncentratów.

✔ Oczyszczone z zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB
Niestety, człowiek często korzysta z natury bez zastanowienia. W dzisiejszej żywności znajduje się wiele zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB. Oczyszczanie olejów omega-3 powinno być częścią każdej produkcji.

✔ EPA i DHA
Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA są biologicznie aktywnymi formami i posiadają korzystne właściwości, dlatego należy je włączyć do produktu omega-3.

✔ Przyjemny smak ale bez dodatku cukru
Świeże i dobre produkty omega-3 smakują przyjemnie i nie powodują nieprzyjemnego odbijania. Ważne jest, aby zwracać uwagę na skład i jakość suplementów diet. Składniki nie powinny zawierać cukru!

✔ Żadnego nieprzyjemnego odbijania
Wysoka jakość surowców oznacza, że po przyjęciu naszych produktów nie dochodzi do nieprzyjemnego odbiajnia. Ważna jest „świeżość” oleju, np. między połowem ryb, a ich przetworzeniem mijają tylko cztery godziny. Unikalny i delikatny proces przetwarzania i oczyszczania zapewnia wysoką jakość oleju rybnego NORSAN Omega-3 KIDS.

Zdrowe odżywianie u dzieci jako podstawa dobrego startu w życie

Nawet najwięksi poszukiwacze przygód przeszli przez żłobek, przedszkole, szkołę, mieli swoje hobby i codzienne życie. Wszystkie te etapy muszą zostać przetworzone w małych umysłach naszych dzieci. Wszystkie te nowe rzeczy wymagają czasu do nauki, a przede wszystkim koncentracji i energii. Mózg to organ, który potrzebuje najwięcej energii w naszym ciele. Mózg dziecka może także mieć ograniczenia, granice, wyczerpanie, czego rezultatem są problemy z przyswajaniem wiedzy, koncentracją i wydajnością. Dlatego tak ważne jest zachowanie równowagi między hobby, szkołą, zabawą, czasem wolnym i okresami odpoczynku.

Zdrowa i zrównoważona dieta jest ważna nie tylko dla ogólnego samopoczucia i sprawności naszych dzieci, ale także dla ich nienaruszonego i dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Aby optymalnie wzmacniać i wspierać system odpornościowy dzieci, należy oprócz witaminy D, selenu, cynku i witaminy C,  podawać kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego – EPA i DHA – gdyż to właśnie one są szczególnie ważne i niezbędne!

Aby wzmocnić układ odpornościowy naszych najmłodszych, powinniśmy zapewnić dzieciom odpowiednią podaż składników odżywczych i wymienionych powyżej witamin. Szczególnie jesienią i zimą lub w okresach, gdy układ immunologiczny potrzebuje szczególnie aktywnego wsparcia, można go wzmocnić poprzez wysokiej jakości suplementację omega-3 np. podając tran dla dzieci lub tran w żelkach.

W szczególności kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA odgrywają w tym procesie kluczową rolę i wpływają na:

Na oczy i wzrok dziecka, zwłaszcza DHA pomaga utrzymać jakość widzenia.

DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowej funkcji mózgu, wspomaga silny rozwój fizyczny i psychiczny dziecka w pierwszych latach życia.

DHA i EPA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca u dzieci.

Omega-3 dla dzieci karmionych piersią

Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rekomenduje spożywanie kwasów tłuszczowych DHA przez kobietę karmiącą piersią w dawce 200 mg dziennie. Dodatkowo w przypadku diety ubogiej w kwasy omega3 dawka DHA powinna wynosić 400-600 mg dziennie. Niezbędne morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA odgrywają podczas ciąży i karmienia piersią ważna rolę (więcej o omega-3 w ciąży dowiesz się tutaj). Wpływają na rozwój mózgu i wzroku dziecka oraz potrafią zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób alergicznych. Ponieważ ciało ludzkie nie może samo produkować kwasów omega-3, należy je przyjmować w wystarczającej ilości w ramach codziennej diety. Dobrym źródłem morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA są przede wszystkim wysokotłuszczowe ryby. W dzisiejszych czasach jednak ryby rzadko pojawiają się w menu wielu gospodarstw domowych, również z powodu ich zanieczyszczenia.

Aby uzupełnić braki w omega-3, należałoby odpowiednio wyregulować index omega- 3 ,zalecany jest suplement z wysokiej jakości olejem rybnym lub olejem z alg o niskiej zawartości zanieczyszczeń. Liczne badania i ponad 30 000 przeprowadzonych analiz kwasów tłuszczowych pokazują:  co najmniej 2.000 mg omega-3 (EPA i DHA) powinno być spożywane dziennie.

DHA dla rozwoju dziecka

Wiele badań kohortowych i randomizowanych badań interwencyjnych potwierdziło korzystny wpływ dobrej podaży DHA na rozwój dziecka. Randomizowane badanie przeprowadzone w Norwegii wykazało, że czteroletnie dzieci, których matki spożywały olej bogaty w DHA podczas ciąży i karmienia piersią, miały iloraz inteligencji średnio o cztery punkty wyższy niż w grupie kontrolnej.

Mleko matki – najlepsze źródło DHA dla niemowląt

Istnieje bezpośredni związek między spożyciem DHA przez matkę a zawartością DHA w mleku matki.

Omega-3 dla dzieci nie karmionych piersią

Coraz więcej badań potwierdza korzystne efekty przedłużonej suplementacji DHA, stosując tran dla niemowląt, wprowadzanej powyżej 6. tygodnia życia lub 4. miesiąca życia i podawanej do końca 1. r.ż., a zatem przekraczającej okres uznawany za szczególnie krytyczny dla rozwoju ośrodkowego układu nerwowego (do 4. m.ż.). Ocenianymi efektami suplementacji DHA były: ostrość widzenia (dojrzewanie ostrości widzenia), rozwój psychoruchowy i rozwój fizyczny oraz częstość infekcji.

Omega-3 dla niemowląt i małych dzieci

Niemowlaki i małe dzieci

Ta grupa wiekowa dzieci jest szczególna, ponieważ stopniowo dieta niemowlęcia zostaje zastąpiona dietą człowieka dorosłego. Niestety w diecie małych dzieci zazwyczaj nie występują bogate źródła kwasów tłuszczowych omega-3, gdyż zwyczajowo spożycie ryb jest niskie.

Zalecenia suplementacji w Europie wynoszą: dla dzieci w wieku od 7 do 24 miesięcy – 100 mg DHA dziennie, a dla dzieci od 2. roku życia do 18 lat – 250 mg EPA+DHA dziennie. Ponadto analizowano wpływ suplementacji kwasów omega-3 na rozwój dziecka i ryzyko chorób – ocenie poddano następujące punkty końcowe: rozwój psychoruchowy, ryzyko miażdżycy i infekcji dróg oddechowych.

Pośrednio można wskazywać na potencjalne korzyści suplementacji kwasami długołańcuchowymi omega-3 występującymi w tranie dla dzieci, w zakresie profilaktyki chorób związanych z zespołem metabolicznym i ryzykiem miażdżycy poprzez przeniesienie obserwacji i wyników badań prowadzonych u osób dorosłych. Ostatnio zwraca się uwagę na inne działania kwasów omega-3, w tym korzystny wpływ na częstość infekcji. U dzieci w wieku 18 miesięcy do 36 miesięcy otrzymujących w suplementacji 130 mg DHA dziennie (badanie z randomizacją) stwierdzano mniej infekcji dróg oddechowych.

Odpowiednie dawkowanie omega-3 dla dzieci w różnym wieku

Olej Omega-3 KIDS zawiera kombinację naturalnych olejów rybnych (oleju rybnego i oleju z dorsza) pochodzących ze zrównoważonych połowów dziko żyjących ryb i organicznej oliwy z oliwek jako przeciwutleniacza. Pyszny smak olejku Omega-3 KIDS dopełnia owocowa nuta naturalnego organicznego olejku pomarańczowego (bez aromatu), który otrzymuje się z miąższu pomarańczy.

Dzięki płynnej formie dozowania i dobremu smakowi, olej Omega-3 KIDS  może być dodawany codziennie do żywności dla dzieci. Na przykład, można mieszać go do musli lub smoothie dla dzieci, twarożku, owsianki lub jogurtu.

Zalecenie dotyczące konsumpcji

Dzienne dawki naszego tranu dla dzieci różnią się w zależności od wieku dziecka. Zalecamy:

  • Poniżej 2 lat:
    • Jako uzupełnienie: co 2 dni 2,5 ml (ok. 1/2 łyżeczki); zawiera 560 mg kwasów tłuszczowych omega-3.
    • Mleko matki: codzienna suplementacja przez matkę (ok. 1 łyżka stołowa): zawiera 2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3.
  • 2-6 lat: 2,5 ml dziennie (ok. 1/2 łyżeczki); zawiera 560 mg kwasów tłuszczowych omega-3
  • 6-12 lat: 5 ml dziennie (ok. 1 łyżeczka); zawiera 1,120 mg kwasów tłuszczowych omega-3
  • 12 lat i więcej: 9 ml dziennie (ok. 1 łyżka stołowa); zawiera 2000 mg kwasów tłuszczowych omega-3

Naturalne oleje rybne ze zrównoważonych połowów dziko żyjących ryb

Olej Omega-3 KIDS zawiera kombinację oleju z dorsza (bogatego w DHA) i oleju rybnego (bogatego w EPA) w odpowiedniej proporcji. Naturalne oleje rybne pochodzące ze zrównoważonego rybołówstwa (połów dzikich ryb) są produkowane w Norwegii. Tran dla dzieci z dorsza stosowany w naszym oleju pochodzi z Oceanu Arktycznego u wybrzeży Norwegii. Zawarty w nim olej rybny pochodzi z ryb żyjących na Atlantyku. Beztlenowe środowisko produkcji zapewnia świeżość obu olejów, ponieważ są one szczególnie chronione przed utlenianiem. W Norwegii oba oleje poddawane są licznym procesom oczyszczania, które usuwają z nich zanieczyszczenia, metale ciężkie i PCB.

Omega-3 KIDS Jelly to pyszne żelki do o owocowym cytrynowo-truskawkowym smaku. Idealne dla dzieci i oczywiście bez dodatku cukru!

Ważne: żelki zostały opracowane z myślą o żuciu, a w szczególności o potrzebach dzieci. Szczególnie dzieciom trudno jest jeść ryby kilka razy w tygodniu, a nawet codziennie. Dlatego ta forma dawkowania pysznych żelków jest świetną alternatywą dla dzieci.

Zalecenie dotyczące konsumpcji

Dzienne dawki różnią się w zależności od wieku dziecka. Zalecamy:

  • 3-6 lat: 2 żelki dziennie (500 mg Omega-3)
  • 6-12 lat: 4 żelki dziennie (1.000 mg Omega-3)

Nie nadaje się dla dzieci poniżej 3 lat. Dzieciom poniżej 3 roku życia zaleca się przyjmowanie naszych płynnych produktów Omega-3. Jako dodatkowy olej spożywczy lub poprzez mleko matki (suplementowane przez matkę podczas karmienia piersią).

Naturalny olej rybny ze zrównoważonych połowów dziko żyjących ryb

Żelki Omega-3 KIDS Jelly produkowane są z naturalnego oleju rybnego, bogatego w EPA i DHA, pochodzącego ze zrównoważonych połowów dziko żyjących ryb. Olej rybny produkowany jest w Norwegii i jest taki sam jak w przypadku sprawdzonego oleju Omega-3 Total Omega-3 KIDS. Łowimy małe ryby dziko żyjące, takie jak sardynki, makrela i sardele, a rybołówstwo odbywa się według ścisłych norweskich wytycznych (certyfikat Friend of the Sea). Olej rybny w Norwegii jest oczyszczany z zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB, które są analizowane i kontrolowane przez niezależne laboratorium Eurofins w Hamburgu.

Oleje i żelki omega-3 marki NORSAN

Naturalne oleje rybne dla dzieci!