-
1.
Przygotowanie piany z białek
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodając pod koniec słodzidło i szczyptę soli.
-
2.
Przygotowanie masy na gofry
W większym naczyniu zmiksuj żółtka z oliwą, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj ubite białka do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby zachować puszystą strukturę ciasta.
-
3.
Przygotowanie gofrownicy
Wysmaruj gofrownicę odrobiną oliwy (tylko przed pierwszą porcją) i dobrze ją nagrzej.
-
4.
Wypiekanie gofrów
Wylewaj ciasto chochelką na płytki gofrownicy, uważając, aby nie nałożyć zbyt dużo - ciasto nie powinno wypływać bokami. Zamknij urządzenie i piecz gofry przez około 6 minut, aż będą złociste i chrupiące.
-
5.
Przygotowanie serka
W międzyczasie ubij serek wiejski w wysokim naczyniu blenderem razem z miodem i łyżeczką oleju FISK NORSAN, aż uzyskasz gładki, kremowy mus.
-
6.
Podanie
Gotowe gofry nakładaj na talerze i podawaj z porcją pomarańczowo-miodowego serka oraz świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się borówki, maliny, plasterki banana czy kawałki pomarańczy.