Kup teraz - w dniach 6.12 - 8.12 - wszystkie produkty z darmową dostawąZamknij
Zamknięcie wyszukiwarki

Produkty tak naturalne jak to możliwe

… ponieważ ufamy naturze

Nasza filozofia produktu oparta jest na dwóch czynnikach:

  • Jesteśmy przekonani, że nasze dobre zdrowie zależy od odpowiedniego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA).
  • Uważamy, że nasza żywność powinna być jak najbardziej naturalna

Kwasy tłuszczowe omega-3 morskie, w ich najbardziej naturalnej postaci występują w rybach. Dlatego też najbardziej naturalnym sposobem spożywania omega-3 jest spożywanie ryb (przynajmniej jeśli zawartość metali ciężkich w rybach nie jest brana pod uwagę).

Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 poprzez olej rybny, zamiast konsumpcji ryb, jest opłacalne z tego względu, że unika się zanieczyszczenia metalami ciężkimi (oleje rybne NORSAN są oczyszczane z metali ciężkich, zanieczyszczeń i PCB specjalną 3-krotną metodą), a z drugiej strony dlatego, że poprzez samą konsumpcję ryb przyjmuje się niewystarczającą porcję morskich kwasów tłuszczowych omega-3.

Produkty tak naturalne jak to możliwe, czyli między innymi takie, które wykluczają ryby hodowlane. Stale rozwijający się przemysł hodowli ryb to nie tylko problem dla przyrody, np. biotopu norweskich fiordów. W przypadku hodowli ryb, pośrednio spożywamy również to, co ryby otrzymały w paszy, w tym różne chemikalia i antybiotyki. Z tego przekonania, zasady naturalności, wynika, że do produkcji naszych olejów omega-3 używamy wyłącznie ryb pochodzących ze zrównoważonego połowu dziko żyjących ryb, nigdy ryb hodowlanych. Ponadto, tak naturalne jak to tylko możliwe oznacza, że my, NORSAN, używamy tylko naturalnych olejów rybnych i żadnych koncentratów we wszystkich naszych produktach z olejem rybnym.

Jak najbardziej naturalne – oznacza również to, że nasze produkty zawierają wyłącznie naturalne oleje rybne, tzn. nie są one skoncentrowane. Co to znaczy? W rybach występuje naturalny kompleks ponad 50 różnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie stanowią więcej niż 35%. Inne kwasy tłuszczowe to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, omega-6, omega-7, omega-9 i omega-11. Chociaż dawkowanie omega-3 odgrywa ważną rolę w naszej diecie, wierzymy, że ludzie odnoszą większe korzyści ze spożywania tego naturalnego kompleksu kwasów tłuszczowych, ponieważ trójglicerydy znajdują się w ich naturalnym stanie.

W rozwoju produktu kuszące jest wyrabianie koncentratu omega-3, ponieważ zawiera on do 90% omega-3. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, co znajdujemy w przyrodzie, ponieważ w koncentracie naturalna struktura tłuszczów jest modyfikowana.

Nie wiadomo jeszcze, czy ta zmodyfikowana forma tłuszczu stanowi jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Ponadto chemiczna modyfikacja kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje, że są one bardziej niestabilne, a tym samym zwiększa ryzyko utleniania, co z kolei czyni je nieskutecznymi. Wierzymy, że natura daje najlepszą odpowiedź. Dlatego w naszych produktach stosujemy tylko naturalne oleje rybne, wysoko dozowane, ale nigdy skoncentrowane.

Jak najbardziej naturalne – oznacza wreszcie to, że obawiamy się, iż podczas procesu oczyszczania oleju rybnego usuwane są składniki odżywcze naturalnie obecne w rybach (choć drugorzędne). Badania naukowe, w tym badania profesora Bjarne Østerrud z Uniwersytetu w Tromsø, wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra może częściowo zastąpić niektóre aktywne składniki wyeliminowane podczas procesu oczyszczania. Pozytywna synergia pomiędzy olejem z ryb i oliwą z oliwek została potwierdzona w praktyce. Dlatego właśnie Omega-3 Total, flagowy produkt NORSAN, zawiera oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Ale nie tylko to. Naszą oliwę z oliwek otrzymujemy od plantatora oliwek z Hiszpanii, który pracuje w ścisłej zgodności z normami ekologicznymi. Zaletą tej oliwy z oliwek jest wysoka zawartość polifenoli. Polifenole mają silne działanie przeciwutleniające, zatem będą chronić kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, nie tylko w butelce, ale również podczas ich transportu w organizmie poprzez lipoproteiny.

Tak naturalne, jak to tylko możliwe – oznacza to również, że nasze produkty

zawierają tylko naturalne oleje rybne, tzn. nie są skoncentrowane.

Jakość, czystość i zrównoważony rozwój

Jakość naszych produktów zależy od jakości użytych surowców. Naszą ambicją jest zawsze dobór najlepszych.

Wykorzystanie wątroby rybiej (zaliczanej również do resztek rybnych) sprawdziło się w produkcji wysokiej jakości oleju z wątroby dorsza (porównywalnego do tranu). Dlatego oferujemy również olej z wątroby dorsza arktycznego (produkt Omega-3 Arktis). To, czego wyraźnie nigdy nie używamy, to oleje rybne otrzymywane z innych pozostałości rybnych.

Ryby i zasoby rybne są ograniczonym i cennym zasobem. Dlatego uważamy, że naszym obowiązkiem jest skupienie się na zrównoważonym rybołówstwie i odpowiedzialnym wykorzystaniu zasobów morskich w naszych produktach. Obowiązek etyczny wykracza poza niezależne certyfikaty zrównoważonego rozwoju. NORSAN docenia fakt, że wolno nam zbierać owoce morza i uważa, że ​​naszym obowiązkiem jest zachowywać się i działać odpowiedzialnie.

Najwyższej jakości olej rybny uzyskuje się z całych ryb. Nasz główny produkt, Omega-3 Total, składa się z małych ryb, takich jak anchois, makrela i sardynki. Wybierając surowce, utrzymujemy długie i bliskie relacje partnerskie, w ramach których angażujemy się w proces zakupowy na wczesnym etapie i czerpiemy korzyści z wzajemnej bliskiej i opartej na zaufaniu relacji.

Oleje rybne można również pozyskać z różnych pozostałości rybnych, które nie znalazły się w produkcji innych produktów. Jesteśmy sceptycznie nastawieni do tej metody, ponieważ jesteśmy przekonani, że wysokiej jakości olej rybny najlepiej pozyskać z całych ryb.

Olej z alg morskich jako alternatywa dla oleju rybnego

Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:

  • W odniesieniu do metali ciężkich olej z alg ma tę zaletę, że algi są uprawiane w sztucznej wodzie morskiej, a zatem olej jest wolny od zanieczyszczeń środowiska.
  • Algi są uprawiane przy użyciu mieszanki dwutlenku węgla i światła słonecznego, zapewniając zrównoważone źródło kwasów omega-3 w postaci EPA i DHA.
  • W procesie pozyskiwania i produkcji nie uczestniczą zwierzęta. Algi są klasyfikowane jako żywność wegańska.

Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich

PRODUKTY WEGAŃSKIE

Prosto i skutecznie

Produkty NORSAN powinny być proste i skuteczne. Dążymy do tego, aby każdy produkt zawierał jak najmniejszą ilość składników. Zasadniczo, byłoby pożądane, gdyby był tylko jeden składnik: 100% oleju z ryb lub 100% oleju z alg. Nasze Omega-3 Arktis, na przykład, składa się prawie w 100 % z oleju z wątroby dorsza.

Porcja korzystna dla organizmu

Porady i zalecenia dotyczące dawki omega-3 do spożycia w ciągu dnia są bardzo rozbieżne, począwszy od około 0,3 grama (odpowiednik dwóch standardowych kapsułek) do 4 – 5 gramów dziennie. Właściwa dawka zależy od kilku czynników indywidualnych, takich jak nawyki żywieniowe, zdolność wchłaniania przez organizm, waga itp. Oznacza to, że w związku z tym nie ma właściwego lub niewłaściwego dawkowania, ponieważ właściwe lub niewłaściwe dawkowanie zawsze zależy od poszczególnych czynników.

Testy krwi pozwalają po prostu zmierzyć wskaźnik omega-3 i wykryć niedobór omega-3.

Analizy przeprowadzone na ponad 10.000 naszych klientów wykazały, że do regulowania niedoboru omega-3 potrzeba co najmniej 2 gramów kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie.

Niemniej jednak, może to być przydatne, aby dodać kilka ważnych składników, jak np. w naszym oleju Omega-3 Total:

  • Organiczna oliwa z oliwek: ze względu na polifenole zawarte w oliwie z oliwek, które chronią kwasy omega-3 przed utlenianiem.
  • Witamina D: ponieważ jest tak samo ważna jak kwasy tłuszczowe omega-3 i podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych omega-3 sama dieta nie zapewnia jej odpowiedniego spożycia. 800 IU witaminy D3 w dziennej dawce może mieć tylko korzystny wpływ na zdrowie.
  • Naturalny olejek cytrynowy: 1,5 kropli na butelkę dodaje się w celu uzyskania owocowej nuty w wariantach cytrynowych.

Dlaczego samo siemię lniane nie wystarcza do skorygowania deficytu omega-3?

Olej lniany zawiera ponad 50% kwasu omega-3 alfa-linolenowego (ALA). Jednak właściwości zdrowotne długołańcuchowych morskich kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA, są szczególnie ważne. Chociaż spożywanie świeżo wyciśniętego oleju lnianego jest korzystne, tylko niewielka część ALA może być przekształcona w EPA i DHA w organizmie. Pomiary potwierdzają, że spożycie siemienia lnianego jest niewystarczające, aby regulować niedobory omega-3 EPA i DHA.

Uczciwa cena

Cena musi być przejrzysta i dostępna dla konsumenta. Oczywiste jest, że surowce wysokiej jakości mają swoje koszty, ale NORSAN stara się utrzymać swoje ceny na rozsądnym poziomie. Naszym celem jest umożliwienie jak największej liczbie osób skorzystania z odpowiedniego spożycia omega-3. Cena musi być zatem spójna.

Oto aktualne ceny za 1 gram omega-3 dla 3 głównych olejów z gamy NORSAN (obowiązujące na rynku niemieckim i francuskim od maja 2019 roku):
Omega-3 Total € 0,48 – Główny składnik : wysokiej jakości olej rybny (pozyskiwany z całych ryb)
– Zawiera również organiczną oliwę z oliwek extra virgin i witaminę D3
Omega-3 Vegan € 0,68 – Główny składnik: olej z hodowanych alg morskich
– Zawiera również organiczną oliwę z oliwek extra virgin i witaminę D3
Omega-3 Arktis € 0,30 – 100% olej z wątroby dorsza z północnego wybrzeża Norwegii

Dlaczego NORSAN nie oferuje produktów na bazie oleju krylowego?

Olej z kryla to dobry olej omega-3 z silnym przeciwutleniaczem. Jednak przy zachowaniu skutecznej dawki około 2 gramów kwasów omega-3 dziennie, koszty produkcji oleju z kryla byłyby bardzo wysokie, co w rezultacie doprowadziłoby do ceny dla konsumenta wynoszącej 200–300 EUR miesięcznie. Wielu producentów w celu obniżenia ceny detalicznej sprzedaje olej krylowy o obniżonej dawce omega-3, co stawia pod znakiem zapytania możliwość uzyskania porządanych rezultatów. Z powyższych powodów produkcja oleju z kryla jest niezgodna z filozofią produktu NORSAN.