Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 poprzez olej rybny, zamiast konsumpcji ryb, jest opłacalne z tego względu, że unika się zanieczyszczenia metalami ciężkimi (oleje rybne NORSAN są oczyszczane z metali ciężkich, zanieczyszczeń i PCB specjalną 3-krotną metodą), a z drugiej strony dlatego, że poprzez samą konsumpcję ryb przyjmuje się niewystarczającą porcję morskich kwasów tłuszczowych omega-3.
Produkty tak naturalne jak to możliwe, czyli między innymi takie, które wykluczają ryby hodowlane. Stale rozwijający się przemysł hodowli ryb to nie tylko problem dla przyrody, np. biotopu norweskich fiordów. W przypadku hodowli ryb, pośrednio spożywamy również to, co ryby otrzymały w paszy, w tym różne chemikalia i antybiotyki. Z tego przekonania, zasady naturalności, wynika, że do produkcji naszych olejów omega-3 używamy wyłącznie ryb pochodzących ze zrównoważonego połowu dziko żyjących ryb, nigdy ryb hodowlanych. Ponadto, tak naturalne jak to tylko możliwe oznacza, że my, NORSAN, używamy tylko naturalnych olejów rybnych i żadnych koncentratów we wszystkich naszych produktach z olejem rybnym.
Jak najbardziej naturalne – oznacza również to, że nasze produkty zawierają wyłącznie naturalne oleje rybne, tzn. nie są one skoncentrowane. Co to znaczy? W rybach występuje naturalny kompleks ponad 50 różnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie stanowią więcej niż 35%. Inne kwasy tłuszczowe to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, omega-6, omega-7, omega-9 i omega-11. Chociaż dawkowanie omega-3 odgrywa ważną rolę w naszej diecie, wierzymy, że ludzie odnoszą większe korzyści ze spożywania tego naturalnego kompleksu kwasów tłuszczowych, ponieważ trójglicerydy znajdują się w ich naturalnym stanie.
W rozwoju produktu kuszące jest wyrabianie koncentratu omega-3, ponieważ zawiera on do 90% omega-3. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, co znajdujemy w przyrodzie, ponieważ w koncentracie naturalna struktura tłuszczów jest modyfikowana.
Nie wiadomo jeszcze, czy ta zmodyfikowana forma tłuszczu stanowi jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Ponadto chemiczna modyfikacja kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje, że są one bardziej niestabilne, a tym samym zwiększa ryzyko utleniania, co z kolei czyni je nieskutecznymi. Wierzymy, że natura daje najlepszą odpowiedź. Dlatego w naszych produktach stosujemy tylko naturalne oleje rybne, wysoko dozowane, ale nigdy skoncentrowane.
Jak najbardziej naturalne – oznacza wreszcie to, że obawiamy się, iż podczas procesu oczyszczania oleju rybnego usuwane są składniki odżywcze naturalnie obecne w rybach (choć drugorzędne). Badania naukowe, w tym badania profesora Bjarne Østerrud z Uniwersytetu w Tromsø, wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra może częściowo zastąpić niektóre aktywne składniki wyeliminowane podczas procesu oczyszczania. Pozytywna synergia pomiędzy olejem z ryb i oliwą z oliwek została potwierdzona w praktyce. Dlatego właśnie Omega-3 Total, flagowy produkt NORSAN, zawiera oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Ale nie tylko to. Naszą oliwę z oliwek otrzymujemy od plantatora oliwek z Hiszpanii, który pracuje w ścisłej zgodności z normami ekologicznymi. Zaletą tej oliwy z oliwek jest wysoka zawartość polifenoli. Polifenole mają silne działanie przeciwutleniające, zatem będą chronić kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, nie tylko w butelce, ale również podczas ich transportu w organizmie poprzez lipoproteiny.