Kup teraz - w dniach 6.12 - 8.12 - wszystkie produkty z darmową dostawąZamknij
Zamknięcie wyszukiwarki

Olej rybny Norsan

100% naturalny olej rybny z połowu dziko żyjących ryb

Połowy ryb na nasz olej rybny NORSAN są starannie dobierane zgodnie z następującymi podstawowymi kryteriami:

  • Metoda połowów, zrównoważony rozwój i obszar połowowy
  • Ekstrakcja i oczyszczanie oleju rybiego
  • Szczególnie korzystne parametry analityczne, takie jak wartość TOTOX, metale ciężkie i PCB

Nasz zespół łączy ponad 30-letnie doświadczenie w branży, które wykorzystujemy do wytwarzania najlepszych produktów. Jako punkt wyjścia wybieramy połowy ryb i dostawców, których klasyfikujemy jako bezpiecznych i gwarantujących wysoki poziom przejrzystości w sposobie naszej pracy.

Naszym zdaniem olej rybny NORSAN jest ogólnie najlepszym olejem omega-3 do celów terapeutycznych, a to z powodu szczególnie dobrej jakości:

  • Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (do 35%)
  • Szczególnie wysoki udział omega-3 EPA, w stosunku co najmniej 2:1 w porównaniu do omega-3 DHA

Aby zagwarantować wysokie wymagania w zakresie jakości i właściwości naszego oleju rybnego NORSAN, zwracamy uwagę na wysokie standardy przy połowach ryb, które są testowane i certyfikowane przez niezależne organizacje takie jak IFOS i Friend of the Sea, a także wykorzystanie małych ryb, takich jak makrela, anchois i sardynki.

Naturalny olej rybny z połowu dziko żyjących ryb

„Najlepsze jedzenie – jest jak najbardziej naturalne”. Kierując się tą zasadą, zawsze – i bez wyjątku – stosujemy naturalny kompleks oleju rybiego i nigdy modyfikowane chemicznie koncentraty. Ten naturalny kompleks oleju rybiego zawiera wysoki udział do 35% cennych kwasów tłuszczowych omega-3.

Naturalny olej rybny NORSAN, zawiera szeroką gamę do 50 różnych kwasów tłuszczowych. W skoncentrowanym produkcie z oleju rybiego ta naturalna kompozycja ulega zniszczeniu, a zamiast tego uzyskuje się skoncentrowane ilości wybranych kwasów tłuszczowych. Niewiele wiadomo o tym, jak (przetworzony) skoncentrowany olej zachowuje się w organizmie po spożyciu. Zalecane są naturalne, nieskoncentrowane produkty, aby osiągnąć podobne efekty jak przy spożywaniu tłustych ryb.

Ekstrakcja i oczyszczenie

Surowy olej uzyskuje się przez delikatne podgrzewanie i tłoczenie ryby. Niestety zastosowanie ciepła jest na tym etapie nieuniknione. Niemniej jednak zwraca się uwagę, aby proces ten był szczególnie delikatny dla kwasów tłuszczowych.

W przypadku oleju rybnego NORSAN gwarantowane jest beztlenowe środowisko przetwarzania, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje rybi zapach i ma nieprzyjemny wpływ na smak. Wartość TOTOX – wartość utlenienia lub wartość “świeżości” oleju (im niższa, tym świeższy) – mieści się w dolnym przedziale 13, co potwierdza wysoką świeżość oleju.

Ponieważ siedlisko morskie jest niestety coraz bardziej skażone metalami ciężkimi i chemikaliami, jego mieszkańcy również pobierają te zanieczyszczenia poprzez swoją dietę. Z tego powodu konieczne jest staranne oczyszczenie surowego oleju rybnego i usunięcie wszelkich potencjalnych zanieczyszczeń.

W tym celu wykorzystujemy nowoczesny obiekt w Norwegii, który w unikalny sposób zapewnia filtrację i oczyszczanie metali ciężkich, zanieczyszczeń i PCB z oleju, zachowując jednocześnie właściwości oleju rybiego. Specjalny proces rafinacji opiera się na skutecznym i wyjątkowym 3-krotnym czyszczeniu podczas pierwszych 3 etapów procesu.

Podczas gdy zwykłe procedury w branży opierają się tylko na wstępnym czyszczeniu w dwóch etapach, przeprowadzamy również specjalną mikrodestylację, w której pozostałe zanieczyszczenia są dokładnie odfiltrowywane.

Szczegółowy opis poszczególnych etapów procesu można znaleźć tutaj.

ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ I JAKOŚĆ

 

Olej rybny NORSAN posiada certyfikat FOS i jest pozyskiwany z ryb, które wszystkie pochodzą z wód, które są certyfikowane jako zrównoważone przez FOS. Kryteria FOS obejmują:

    • Oleje pochodzą z zasobów ryb, które nie są przełowione.
    • Unikanie praktyk połowowych polegających na łowieniu zagrożonych gatunków.
    • Ograniczenie praktyk połowowych, które mają negatywny wpływ na ekosystem.
    • Rybołówstwo i produkcja oleju są energooszczędne.
    • Praktyki wiążą się z wysokimi standardami odpowiedzialności społecznej.

Doceniamy fakt, że te wysokiej jakości surowce możemy pozyskiwać z morza. I jesteśmy świadomi naszej odpowiedzialności wobec morza. Dlatego uważamy, że zrównoważony rozwój i ochrona zasobów rybnych są najważniejszymi kryteriami przy wyborze oleju. Pracujemy według ścisłych zasad etycznych i formalnych.

Oferujemy pełną przejrzystość wyników badań i raportów laboratoryjnych. Kliknij Skorzystaj z poniższych linków, aby zobaczyć certyfikaty dla naszych surowców i gotowych produktów.

CERTYFIKATY

DLACZEGO WYSOKI UDZIAŁ EPA JEST TAKI WAŻNY?

Kwasy omega-3 EPA mają kluczowe znaczenie w kontrolowaniu procesów zapalnych w organizmie.

  • Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA są punktem wyjścia dla przeciwzapalnego hormonu prostaglandyn typu 3 (PGE3). Jako eikozanoid, hormon ten jest antagonistą hormonu zapalnego prostaglandyny typu 2 (PGE2), którego materiałem wyjściowym jest kwas tłuszczowy omega-6 (kwas arachidonowy). W ten sposób EPA ogranicza prozapalne działanie PGE2 z kwasu arachidonowego. Uwaga dodatkowa: Aspiryna atakuje również objawy PGE2.
  • EPA można przekształcić w DHA. Ten kwas tłuszczowy ma również działanie przeciwzapalne.
  • Wysoki udział omega-3 EPA w organizmie spowalnia zdolność konwersji kwasów tłuszczowych omega-6 (omega-3 i omega-6 mają wspólne zdolności konwersji w organizmie). To pośrednie działanie hamuje zatem tworzenie się kwasu arachidonowego omega-6 w organizmie.

Stosunek EPA do DHA w Omega-3 Total wynosi około 2:1. Okazało się to skuteczne w równoważeniu braku równowagi omega-6/3 w organizmie (na podstawie ponad 3000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych w Niemczech).

Produkty norsan z olejem rybnym

Naturalny olej ze zrównoważonego połowu dziko żyjących ryb