Tran norweski NORSAN zawiera oczywiście dwa niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 czyli DHA i EPA. Udział DHA jest jednak wyższy niż w przypadku EPA. Powodem tego jest, między innymi, zimna i bogata w składniki odżywcze woda Arktyki oraz wykorzystywane ryby – dorsze. W ten sposób zawartość DHA wynosi ok. 1.060 mg na dawkę dzienną (10 ml/1 łyżka stołowa), a wraz z EPA w ilości 700 mg i innych kwasów omega-3, w sumie otrzymujemy terapetyczną dawkę 2.000 mg.
Tran norweski NORSAN Omega-3 Arktis to:
Dorsz, zwany też jako „białe złoto” z Norwegii, zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza omega-3 DHA. Tran norweski czyli olej z dorsza NORSAN jest produktem końcowym, który powstaje po delikatnej ekstrakcji, filtracji i czyszczeniu. Od połowu dorsza, który odbywa się bezpośrednio u wybrzeży Norwegii, do momentu przetworzenia ryb trwa tylko około 2 godzin. Nowe instalacje o ściśle beztlenowym środowisku dają w rezultacie wysokiej jakości olej z wątroby dorsza. Wartość TOTOX – wartość utleniania, która działa również jako wartość „świeżości” (szczególnie niska – szczególnie świeża) – mieści się w zakresie 3-5, co gwarantuje wysoką świeżość oleju.
Naturalny olej rybny, taki jak tran norweski NORSAN, zawiera szerokie spektrum aż do 50 różnych kwasów tłuszczowych. W skoncentrowanym produkcie z oleju rybiego ten naturalny skład ulega zniszczeniu i zamiast tego otrzymuje się skoncentrowane ilości wybranych kwasów tłuszczowych. Wciąż mało wiadomo, jak zachowuje się (przetworzony) skoncentrowany olej z wątroby dorsza po spożyciu go w organizmie. Aby osiągnąć podobne dobre efekty jak w przypadku spożywania ryb tłustych, zaleca się stosowanie naturalnych, niezagęszczonych produktów – dokładnie takich jak nasz tran norweski Omega-3 Arktis, który powstaje z całych ryb, a nie tylko z wątroby dorsza.
Jak pomagają kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza morskie EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są bardzo ważne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dlatego, że regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie
Ile kwasów omega-3 potrzebuję dziennie?
2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, reguluje niedobór omega-3 w Twoim organizmie. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.
Dlaczego potrzebuję tak dużo kwasów omega-3?
Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-
Surowy olej norweski jest otrzymywany poprzez delikatne podgrzewanie i tłoczenie ryb. Na tym etapie wykorzystanie ciepła jest niestety nieuniknione. Jednak proces ten jest szczególnie delikatny dla kwasów tłuszczowych. Ze względu na beztlenowe środowisko pracy olej jest szczególnie chroniony przed procesem utleniania. Utlenianie powoduje nieprzyjemny zapach ryb i upośledza ich smak. Tran norweski – olej z dorsza NORSAN jest w oczyszczany z metali ciężkich, zanieczyszczeń oraz PCB w nowoczesnym i wysokiej jakości zakładzie w Norwegii.
Tran norweski NORSAN zawiera naturalny olej z dorsza, mieszanka tokoferoli, naturalny olej cytrynowy, a nasze kapsułki Omega-3 Arktis to naturalny olej z dorsza (70,8%); żelatyna; substancja utrzymująca wilgoć: gliceryna; przeciwutleniacz: wyciąg z rozmarynu; witamina E (mieszanina tokoferoli).
Trany jakie znamy z dzieciństwa były słabo oczyszczone i nie przypominały tych, które mamy dziś na rynku. Tran norweski od dobrego, sprawdzonego producenta, który posiada odpowiednie certyfikaty oraz analizy laboratoryjne metali ciężkich i surowców jest zdecydowanie najbezpieczniejszym wyborem. Wszystkie oleje rybne NORSAN są delikatnie oczyszczone z metali ciężkich oraz PCB i nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Tran czyli olej z dorsza NORSAN Omega-3 Arktis jest produktem końcowym po delikatnej ekstrakcji, filtracji i czyszczeniu. Od połowu, który odbywa się bezpośrednio u wybrzeży Norwegii, do momentu przetworzenia ryb trwa tylko około 2 godzin. Nowe instalacje o ściśle beztlenowym środowisku dają w rezultacie wysokiej jakości olej. Wartość TOTOX – wartość utleniania, która działa również jako wartość „świeżości” (szczególnie niska = szczególnie świeża) – mieści się w zakresie 3-5, co gwarantuje wysoką świeżość olejów NOSRAN.
Dorsz, norweskie „białe złoto”, jest naturalnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Największe na świecie stado dorsza znajduje się w wodach Norwegii, a Norwegowie zawsze wiedzieli, jak wykorzystać ten skarb. Bogaty w kwasy omega-3 olej z wątroby dorsza jest stosowany w produktach NORSAN Omega-3 Arktis.
Olej NORSAN Omega-3 Arktis jest wytwarzany z ryb złowionych u wybrzeży Norwegii, na północ od koła podbiegunowego. Łowisko podlega szczególnie surowym i zrównoważonym regulacjom. W rezultacie w ostatnich latach w Morzu Północnym pojawiły się duże stada dorsza i nie doszło do przełowienia.
Olej z wątroby dorsza jest naturalnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza DHA. Jedna łyżka stołowa (10 ml) Omega-3 Artkis zawiera 2.000 mg kwasów omega-3. Naturalny olej z wątroby dorsza składa się z ponad 50 różnych kwasów tłuszczowych. Ten naturalny olej jest podstawą NORSAN Omega-3 Arktis (200 ml) i NORSAN Arktis Kapsułki (120 szt.).