Olej rybny NORSAN jest w 100% naturalnym olejem z ryb pochodzącym z natury. Połowy ryb są starannie dobierane zgodnie z następującymi podstawowymi kryteriami:
Nasz zespół łączy ponad 30-letnie doświadczenie w branży, które wykorzystujemy do wytwarzania najlepszych produktów. Jako punkt wyjścia wybieramy połowy ryb i dostawców, których uważamy za solidnych i gwarantujących wysoki poziom przejrzystości w sposobie pracy.
Olej rybny NORSAN jest naszym zdaniem, najlepszym olejem omega-3 do celów terapeutycznych i nie tylko. Powodem jest szczególnie dobra jakość oleju:
Nasze wysokie standardy jakości i właściwości oleju nie zawsze pozwalają na połów ryb w Norwegii, dlatego też inne wody mogą być uważane za zapewniające wysoki standard naszego oleju rybnego NORSAN. Zazwyczaj używamy małych ryb atlantyckich, takich jak śledzie, sardele i sardynki.
Ważne jest, aby do organizmu dodawać substancje naturalne, a nie substancje modyfikowane przez człowieka. W firmie NORSAN jesteśmy przekonani, że natura pomyślała o czymś w kategoriach kompozycji i dlatego może być lepiej wykorzystana przez ciało. Dlatego olej rybny NORSAN jest produkowany naturalnie i nie jest wyżej skoncentrowany w omega-3 poprzez procesy chemiczne. W stanie naturalnym olej rybny zawiera już wysoki udział cennych kwasów tłuszczowych omega-3 w ilości do 35%.
Naturalny olej rybny, taki jak olej rybny NORSAN, zawiera szerokie spektrum do 50 różnych kwasów tłuszczowych. W skoncentrowanym produkcie z oleju rybiego ten naturalny skład ulega zniszczeniu i zamiast tego otrzymuje się skoncentrowane ilości wybranych kwasów tłuszczowych. Wciąż mało wiadomo, jak zachowuje się (przetworzony) skoncentrowany olej po spożyciu go w organizmie. Aby osiągnąć podobne dobre efekty jak w przypadku spożywania ryb tłustych, zaleca się stosowanie naturalnych, niezagęszczonych produktów.
Surowy olej jest otrzymywany poprzez delikatne podgrzewanie i tłoczenie ryb. Niestety, wykorzystanie ciepła jest na tym etapie nieuniknione. Niemniej jednak zwraca się uwagę, aby proces ten stosować szczególnie delikatnie w odniesieniu do kwasów tłuszczowych.
Beztlenowe środowisko przetwarzania oleju rybnego NORSAN jest gwarantowane, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje nieprzyjemny zapach ryb i upośledza ich smak. Wartość TOTOX – wartość utleniania lub również wartość „świeżości” oleju (im niższa, tym świeższa) – mieści się w niskim zakresie 13, co potwierdza wysoką świeżość oleju.
Ponieważ środowisko morskie jest niestety coraz bardziej zanieczyszczone metalami ciężkimi i chemikaliami, jego mieszkańcy również pochłaniają te zanieczyszczenia poprzez swoją dietę. Z tego powodu konieczne jest dokładne oczyszczenie surowego oleju rybnego i usunięcie potencjalnych zanieczyszczeń..
W tym celu korzystamy z nowoczesnego zakładu w Norwegii, który w unikalny sposób zapewnia filtrację i oczyszczanie oleju z metali ciężkich, zanieczyszczeń i PCB przy jednoczesnym zachowaniu jakości oleju rybiego. Specjalny proces rafinacji polega na efektywnym i unikalnym, 3-krotnym czyszczeniu podczas pierwszych 3 etapów procesu.
Podczas gdy standardowe procesy przemysłowe polegają jedynie na grubym czyszczeniu w dwóch etapach, my również przeprowadzamy specjalną mikrodestylację, w której pozostałe zanieczyszczenia są dokładnie odfiltrowywane.
Nasza filozofia stanowi tutaj podstawę. Doceniamy to, że wolno nam zbierać te wysokiej jakości surowce z morza. W tej roli jesteśmy świadomi naszej odpowiedzialności wobec natury. Z tego powodu zrównoważony rozwój i ochrona zasobów rybnych stanowią dla nas najwyższy priorytet przy wyborze miejsc połowu. Pracujemy według ścisłych zasad etycznych i formalnych.
Olej rybny NORSAN posiada certyfikat Friend of the Sea i jest otrzymywany z ryb, które pochodzą z wód certyfikowanych jako zrównoważone przez FOS. Więcej.
Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA odgrywają centralną rolę w kontrolowaniu procesów zapalnych w organizmie.
Stosunek EPA do DHA w Omega-3 Total wynosi około 2:1. Okazał się on skuteczny w równoważeniu nierównowagi omega-6/3 w organizmie (na podstawie ponad 3000 indywidualnych analiz kwasów tłuszczowych w Niemczech).
Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.
Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).
Przyjmowanie DHA przez niemowlę (preparat do dalszego żywienia niemowląt) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA, poprzez formułę kontynuacji.
1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce
2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem
3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane
4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich
5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.
6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz
7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea