Suplementy dla wegan NORSAN są wytwarzane z mikro alg Schizochytrium sp. Ta mikroalga, tworzy bardzo ważne i niezastąpione dla naszego organizmu morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Weganom i wegetarianom trudno jest zastąpić wartościowe morskie kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, które występują głównie w tłustych rybach zimnowodnych, podczas gdy konwencjonalne roślinne źródła omega-3, takie jak na przykład olej lniany, są wprawdzcie bogate w kwas omega-3 alfa-linolenowy (ALA), które jest przekształcany przez organizm ludzki w morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA tylko w niewielkiej części.
Dlaczego warto wybrać suplemety diety dla wegan z alg marki NORSAN:
Suplementy dla wegan NORSAN:
✓ Omega-3 Vegan (100 ml) dostaraczają 2000 mg omega-3 w dziennej porcji (1 łyżeczka), w składzie występuje olej z alg roślinnych (w 100% wegański), 1158 mg DHA, 609 mg EPA, 800 IU wegańskiej witaminy D3 a także organiczna oliwa z oliwek jako przeciwutleniacz.
✓ Omega -3 Vegan Kapsułki (60 sztuk) dostarczają 1.400 mg omega-3 w dawce dziennej (3 kapsułki), olej z alg morskich: bogaty w EPA & DHA z uprawy niskoemisyjnej i przyjaznej dla środowiska naturalnego, dodatkowo z ekstraktem z rozmarynu jako przeciwutleniaczem. Kapsułki są doskonałe dla podróżujących i nie powodują nieprzyjemnego odbijania się.
Uprawa alg jest nisko zanieczyszczająca i przyjazna dla środowiska. Produkt reguluje niedobór omega-3 w organiźmie i polecany jest szczególnie weganom i wegetarianom. Zalecenia dotyczące spożycia odpowiadają dawce terapeutycznej. W przypadku ostrego niedoboru / słabego stosunku omega-6/3, zalecamy skonsultowanie dawkowania z lekarzem lub terapeutą.
Jak pomagają kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza morskie EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są ważne dla naszego zdrowia, ponieważ regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie
Ile kwasów omega-3 potrzebuję dziennie?
2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, reguluje niedobór omega-3 w Twoim organizmie. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.
Dlaczego potrzebuję tak dużo kwasów omega-3?
Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-6/3.
Algi uprawia się w sztucznej wodzie morskiej, a następnie fermentuje w środowisku wodnym. Surowy olej jest wydobywana za pomocą wirówki. Proces ten jest szczególnie delikatny dla kwasów tłuszczowych. Olej z alg NORSAN jest produkowany w środowisku beztlenowym, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje nieprzyjemne zapachy i negatywnie wpływa na smak. Wartość utleniania (wartość TOTOX) – znana również jako wartość „świeżości” (im niższa, tym świeższa) – mieści się w niskim zakresie 11, co świadczy o wysokiej świeżości oleju z alg. Ze względu na uprawę alg, olej jest również bardzo ubogi w substancje szkodliwe. Zastosowaliśmy nowoczesny system, który filtruje olej w unikalny sposób.
EPA z alg odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu procesów zapalnych w organizmie.
Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:
Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich