Oliwa z oliwek “Norsan”
Najlepsza oliwa z oliwek na świecie?
Najlepsza oliwa z oliwek na świecie?
Oliwa z oliwek „Oro del Desierto”, której używamy w naszych produktach: olej Omega-3 Total, Vegan i KIDS, pochodzi od Rafaela z Hiszpanii i jego tradycyjnej rodzinnej firmy, która działa zgodnie ze ścisłymi wytycznymi ekologicznymi. Jego doskonała oliwa z oliwek jest regularnie nagradzana najwyższymi ocenami. Jesteśmy dumni, że możemy wykorzystać tę cenną oliwę z oliwek w naszych produktach. Tylko to co najlepsze jest wystarczająco dobre.
Gaje oliwne znajdują się w małej dolinie w Tabernas (Almería) w południowej Hiszpanii w pobliżu Malagi, gdzie słońce świeci przez ponad 3000 godzin rocznie, a suchy, stabilny klimat prowadzi do powstania tego wyjątkowego produktu. Położenie geograficzne jest również wyjątkowe, ponieważ jest nawadniane bezpośrednio z pasma górskiego (Sierra Nevada).
Regularnie odwiedzamy Rafaela w jego gaju oliwnym. Nie tylko dlatego, że jest tam pięknie, ale dlatego, że uważamy, że osobista i dobra relacja jest korzystna dla zapewnienia wysokiej i stałej jakości.
„Oro del Desierto” jest nie tylko ekologiczne i bogate w polifenole, ale również smakuje fantastycznie – z lekką nutą pieprzu, jak wszystkie dobre oliwy z oliwek.
Oliwki są zbierane i natychmiast po tym dostarczane do tłoczenia, tak więc tłoczenie odbywa się zazwyczaj po 2 godzinach. Rafael gwarantuje również, że tłoczenie odbędzie się w ciągu 4 godzin w każdym przypadku.
Oliwa z oliwek została wybrana specjalnie z myślą o wysokiej zawartości polifenoli. Polifenole z oliwek są ważnymi przeciwutleniaczami, które chronią delikatne kwasy tłuszczowe omega-3 na ich drodze przez nasz organizm. Zapewniają one, że kwasy tłuszczowe omega-3 docierają w nienaruszonym stanie tam, gdzie są potrzebne.
Oliwa z oliwek jest wysoko ceniona we wszystkich filozofiach żywieniowych od około 6000 lat. Niezliczone badania dowiodły wysokiej wartości prozdrowotnej oliwy z oliwek. A jednak większość z nas często staje przed dobrze zaopatrzonymi półkami sklepowymi i nie może się zdecydować, czy wybrać produkt z pierwszego tłoczenia czy tłoczony na zimno. Ale nie każda oliwa z oliwek jest taka sama.
Wysokiej jakości oliwa z oliwek charakteryzuje się wieloma czynnikami:
Uprawa ekologiczna to system gospodarowania mający na celu uzyskanie żywności najwyższej jakości z poszanowaniem środowiska naturalnego i zachowaniem żyzności gleby, bez stosowania produktów chemicznych.
Ponadto, czas zbioru powinien być szczególnie wczesny i nie dłuższy niż jeden dzień. Im krótszy okres do momentu wyciskania, tym wyższa jakość produktu. Gwarantuje to również wysoką zawartość polifenoli (przeciwutleniaczy). Im więcej polifenoli znajduje się w oleju, tym lepiej olej pomaga chronić przed wolnymi rodnikami.
Wreszcie, co nie mniej ważne, dobra oliwa z oliwek powinna oczywiście dobrze smakować.
Aby lepiej poznać Rafaela, jego pracę i rodzinę, polecamy ten film. Trudno wyobrazić sobie piękniejszy wgląd w produkcję oliwy z oliwek.
Organiczna oliwa z oliwek bogata w polifenole