Kapsułki z omega-3 zostały przez nas stworzone przede wszystkim dla Państwa wygody.
Ponieważ nie każdy jest gotów pić łyżkę oleju dziennie, a nasze szklane butelki nie są praktyczne w podróży, powstały przyjemne w użyciu produkty w formie kapsułek do połykania NORSAN.
Kapsułki z kwasami omega-3 NORSAN zwierają ten sam olej co ich odpowiedniki w płynie. Różnica tkwi w dawkowaniu. Więcej na temat naszych produktów dowiesz się tutaj.
Nasze kapsułki z omega-3 zawierają wyłącznie naturalne oleje rybne lub naturalne oleje roślinne z alg, czyli nie są one skoncentrowane. Co to znaczy?
W rybach i w mikro algach występuje naturalny kompleks ponad 50 różnych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 nie stanowią więcej niż 35%. Inne kwasy tłuszczowe to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, omega-6, omega-7, omega-9 i omega-11. Chociaż dawkowanie omega-3 odgrywa ważną rolę w naszej diecie, wierzymy, że ludzie odnoszą większe korzyści ze spożywania tego naturalnego kompleksu kwasów tłuszczowych, ponieważ trójglicerydy znajdują się w ich naturalnym stanie.
W rozwoju produktu niekiedy kuszące jest wyrabianie koncentratu omega-3, gdyż zawiera on do 90% omega-3. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, co znajdujemy w przyrodzie. W koncentracie naturalna struktura tłuszczów jest modyfikowana.
Nie wiadomo jeszcze, czy ta zmodyfikowana forma tłuszczu stanowi jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Ponadto chemiczna modyfikacja kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje, że są one bardziej niestabilne, a tym samym zwiększa ryzyko utleniania, co z kolei czyni je nieskutecznymi. Wierzymy, że natura daje najlepszą odpowiedź. Dlatego w naszych kapsułkach i olejach omega-3 stosujemy tylko naturalne oleje rybne i roślinne z alg, wysoko dozowane, ale nigdy skoncentrowane.
Jak pomagają kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza morskie EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są bardzo ważne dla naszego zdrowia, zwłaszcza dlatego, że regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie
Ile kwasów omega-3 potrzebuję dziennie?
2.000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, reguluje niedobór omega-3 w Twoim organizmie. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.
Dlaczego potrzebuję tak dużo kwasów omega-3?
Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-6/3.
Decydujące znaczenie dla jakości kapsułek z omega-3 ma jakość oleju rybiego i oleju z alg, a co za tym idzie właściwy dobór surowca – ryby i mikroalg. Nasze kapsułki z omega-3 zawierają ten sam olej rybny i olej z alg, którego używamy w naszych produktach w płynie .
Olej rybny i z alg NORSAN, którego używamy w naszych kapsułkach, jest w delikatnie oczyszczany z PCB i metali ciężkich. Nasza oliwa z oliwek ma również najwyższą jakość pod tym względem.
Nieotwarte opakowanie naszych kapsułek powinno być przechowywane w suchym miejscu i w temperaturze poniżej 25 ° C. Po otwarciu opakowania nadal można je bez problemu przechowywać w suchym miejscu – nie musi znajdować się w lodówce. Na opakowaniu produktu znajduje się data przydatności do spożycia.
Więcej odpowiedzi na temat kapsułęk znajdą Państwo w dziale FAQ.
Przyjmowanie kapsułek jak również innych produktów marki NORSAN jest jak najbardziej bezpieczne. Kapsułki z omega-3 możesz przyjmować o dowolnej porze dnia bez żadnych problemów. Aby organizm mógł optymalnie wchłonąć i przetworzyć kapsułki z omega-3, zalecamy przyjmowanie ich napóźniej do popołudnia, ponieważ biodostępność jest najlepsza w ciągu dnia. Kapsułki można przyjmować przed lub po posiłku – ale nie jest to konieczne. Proszę popić kapsułki wystarczającą ilością wody.
Czy po zażyciu kapsułek musi mi się odbić?
Wysoka jakość surowców sprawia, że po zażyciu kapsułek omega-3 nie występuje nieprzyjemne odbijanie. Ważna jest „świeżość” oleju rybnego i z alg. Unikalny i delikatny proces przetwarzania i czyszczenia zapewnia wysoką jakość naszych olejów NORSAN. Z powodu tych czynników nie ma nieprzyjemnego odbijania się po połknięciu.