NORSAN olej z alg otrzymywany jest z alg Schizochytrium sp. Jest to mikroalga, która tworzy ważne morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA. Nasz zespół łączy ponad 30-letnie doświadczenie w przemyśle, a przede wszystkim wiedzę na temat właściwej równowagi kwasów tłuszczowych w organizmie. Tę wiedzę i doświadczenie wykorzystujemy do doboru najlepszych surowców dla naszych produktów. Wybraliśmy olej z alg według następujących podstawowych kryteriów:
NORSAN olej z alg jest w 100% olejem roślinnym i dlatego doskonale nadaje się również dla osób, które nie spożywają mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla wegan i wegetarian olej z alg NORSAN oferuje możliwość dostarczania na bazie roślinnej ważnych morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA.
Algi uprawia się w sztucznej wodzie morskiej, a następnie fermentuje w środowisku wodnym. Surowy olej jest wydobywany za pomocą wirówki. Proces ten jest szczególnie delikatny dla kwasów tłuszczowych. Olej z alg NORSAN jest produkowany w środowisku beztlenowym, dzięki czemu nasz olej jest optymalnie chroniony przed utlenianiem. Utlenianie powoduje nieprzyjemne zapachy i negatywnie wpływa na smak. Wartość utleniania (wartość TOTOX) – znana również jako wartość „świeżości” (im niższa, tym świeższa) – mieści się w niskim zakresie 11, co świadczy o wysokiej świeżości oleju z alg. Ze względu na uprawę alg, olej jest również bardzo ubogi w substancje szkodliwe. Zastosowaliśmy nowoczesny system, który filtruje olej w unikalny sposób.
Przywiązujemy dużą wagę do zrównoważonego rozwoju i starannego traktowania środowiska naturalnego. Poprzez uprawę alg morskich chronimy zasoby morza a dzięki temu populacje ryb i kryla dla których mikroalgi są pożywieniem.
Ponadto bardzo ważne jest dla nas wsparcie organizacji non-profit zajmujących się ochroną morza. Dlatego stale poszukujemy nowych projektów i organizacji, które warto wspierać.
Czy wiesz o organizacji, której powinniśmy się bliżej przyjrzeć? Jeśli tak to napisz do nas e-mail z Twoją propozycją.
EPA z alg odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu procesów zapalnych w organizmie.