Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych, nasz organizm nie może ich sam wytwarzać. Dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz, czyli z pożywieniem. Ponieważ są niezbędne dla naszego organizmu, nazywane są również niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Istnieją różne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3. Różnią się one głównie budową chemiczną i naturalnym źródłem, z którego pochodzą.
Do najważniejszych kwasów tłuszczowych omega-3 należą:
Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ kwasów omega-3 EPA i DHA na zdrowie. Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 są dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych z ryb i alg morskich, ale ich nie zastępują, dlatego nie mogą być traktowane jako zamienniki w diecie.
Ludzki organizm może przekształcić kwasy omega-3 ALA w ważne kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, ale współczynnik konwersji do EPA i DHA różni się znacznie w zależności od organizmu i zależy od różnych czynników (takich jak wiek, płeć, waga i metabolizm). Współczynnik konwersji wynosi średnio tylko około 5 – 10 procent.
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 z oleju lnianego i tym podobnych są zatem dobrym uzupełnieniem morskich kwasów tłuszczowych kwasów omega-3 z ryb i alg morskich, ale niestety nie zastępują ich!
Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) występują m.in. oleju rzepakowym, orzechach i nasionach chia.
Morskie kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA, DHA) występują m.in. w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach
Olej z mikroalg jest interesującym nowym źródłem morskich kwasów omega-3 (EPA i DHA,), który ma kilka zalet w stosunku do oleju z ryb:
Te korzyści sprawiły, że w 2017 r. NORSAN wprowadził do swojego portfolio olej z alg morskich
Kwasy omega-3 dla dzieci: naturalna suplementacja wspierająca rozwój dziecka
Zarodki, noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – to brainfood dla najmłodszych! Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, morskie kwasy tłuszczowe omega-3 są również dobre dla wzroku i serca. Dlatego produkty omega-3 dla dzieci powinny zawierać naturalne oleje rybne najwyższej jakości bogate w EPA i DHA.
Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju NORSAN Omega-3 KIDS. Efekt spożycia takiego nie skoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.
Serce jest najważniejszym organem w organizmie człowieka. Czynnikami wpływającymi na zdrowie serca są właściwości przepływu krwi i procesy metaboliczne komórek. Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 wskazuje, że na te czynniki można pozytywnie wpływać.
EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg EPA i DHA.
Komórki ludzkiego oka zawierają szczególnie dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele badań wykazało, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 ma pozytywny wpływ na wzrok.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Mózg składa się z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najnowsze badania wykazują wyraźny związek pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a poprawą funkcjonowania mózgu.
DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 250 mg DHA.
Spożycie DHA przez matkę przyczynia się do prawidłowego rozwoju oczu i mózgu u płodu i niemowlęcia karmionego piersią. Według EFSA: Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia co najmniej 200 mg DHA, oprócz zalecanego dziennego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych (tj. co najmniej 250 mg DHA i EPA).
Przyjmowanie DHA przez niemowlę (preparat do dalszego żywienia niemowląt) przyczynia się do prawidłowego rozwoju wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Według EFSA: Pozytywny efekt występuje przy dziennym spożyciu co najmniej 100 mg DHA, poprzez formułę kontynuacji.
1. Wysokie dawkowanie terapeutyczne – 2.000 mg
omega-3 (DHA + EPA) w dziennej dawce
2.Płynna formuła dla lepszego wchłaniania i neutralny
smak dla przyjemnego łączenia z jedzeniem
3.Produkty naturalne,
czyli nieskoncentrowane
4.Oleje z dziko złowionych ryb atlantyckich,
oczyszczone z PCB i metali cieżkich
5.100% roślinne oleje wegańskie
z mikroalg Schizochytrium sp.
6.Tłoczona na zimno oliwa z oliwek
jako naturalny przeciwutleniacz
7.Produkcja przyjazna środowisku potwierdzona
certyfikatami: IFOS i Friend Of The Sea