Zamknięcie wyszukiwarki
Żelki mango-pomarańcza z Omega-3

Żelki mango-pomarańcza z Omega-3

Żelki mango-pomarańcza z Omega-3

Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska / Typ dania:Wegańskie / Poziom trudność:Prosty
Porcje Porcje foremka 11 żelków
Czas przygotowania Czas przygotowania 20 minut

Składniki

Kroki

  1. 1.
    Przygotuj bazę owocową Zblenduj mango, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, słodzik (np. ksylitol) i olej z alg na gładką masę.
  2. 2.
    Przygotuj agar Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1–2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż agar się rozpuści.
  3. 3.
    Połącz składniki Odstaw agarową mieszankę na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie wymieszaj ją dokładnie z wcześniej zblendowaną masą owocową.
  4. 4.
    Przelej do foremek Wlej gotową masę do foremek na żelki (np. silikonowych) i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze stężeje.
  5. 5.
    Przechowywanie Gotowe żelki przechowuj w lodówce - najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni.
Żelki mango-pomarańcza z Omega-3

Żelki mango-pomarańcza z Omega-3

Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska / Typ dania:Wegańskie / Poziom trudność:Prosty
Porcje foremka 11 żelków
Czas przygotowania 20 minut

Składniki

  • 5 kosteczek mrożonego mango
  • wyciśnięty sok z pomarańczy
  • 200 ml wody
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju z alg Vegan EPA NORSAN

Kroki

  1. Przygotuj bazę owocową Zblenduj mango, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, słodzik (np. ksylitol) i olej z alg na gładką masę.
  2. Przygotuj agar Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1–2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż agar się rozpuści.
  3. Połącz składniki Odstaw agarową mieszankę na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie wymieszaj ją dokładnie z wcześniej zblendowaną masą owocową.
  4. Przelej do foremek Wlej gotową masę do foremek na żelki (np. silikonowych) i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze stężeje.
  5. Przechowywanie Gotowe żelki przechowuj w lodówce - najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni.