Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska/Typ dania:Wegańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcjeforemka 11 żelków
Czas przygotowania20 minut
Składniki
Kroki
1.
Przygotuj bazę owocową
Zblenduj mango, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, słodzik (np. ksylitol) i olej z alg na gładką masę.
2.
Przygotuj agar
Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1–2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż agar się rozpuści.
3.
Połącz składniki
Odstaw agarową mieszankę na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie wymieszaj ją dokładnie z wcześniej zblendowaną masą owocową.
4.
Przelej do foremek
Wlej gotową masę do foremek na żelki (np. silikonowych) i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze stężeje.
5.
Przechowywanie
Gotowe żelki przechowuj w lodówce - najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni.
Żelki mango-pomarańcza z Omega-3
Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska/Typ dania:Wegańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcjeforemka 11 żelków
Czas przygotowania20 minut
Składniki
5 kosteczek mrożonego mango
wyciśnięty sok z pomarańczy
200 ml wody
3 łyżeczki agaru
2 łyżeczki ksylitolu
1 łyżeczka oleju z alg Vegan EPA NORSAN
Kroki
Przygotuj bazę owocową
Zblenduj mango, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, słodzik (np. ksylitol) i olej z alg na gładką masę.
Przygotuj agar
Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1–2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż agar się rozpuści.
Połącz składniki
Odstaw agarową mieszankę na chwilę do lekkiego przestygnięcia, a następnie wymieszaj ją dokładnie z wcześniej zblendowaną masą owocową.
Przelej do foremek
Wlej gotową masę do foremek na żelki (np. silikonowych) i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż całość dobrze stężeje.
Przechowywanie
Gotowe żelki przechowuj w lodówce - najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni.