Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 regulują procesy zapalne w organizmie i dlatego są ważne w zapalnych chorobach reumatycznych.
Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwzapalnie, w przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych omega-6. Opinie ekspertów na temat optymalnego stosunku omega-6 / omega-3 są bardzo zróżnicowane i wahają się od 2: 1 do 5: 1.
Ze względu na bogate w omega-6 oleje roślinne, które są wykorzystywane głównie w przemyśle spożywczym jako pasza tucząca, a następnie są spożywane przez konsumenta, średni poziom nierównowagi w populacji wynosi około 15: 1 (omega-6 / omega-3), a nawet 25 : 1 u nastolatków, mówi dr. med. Henn. Ponadto spożywa się zbyt mało ryb, które są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
W przewlekłym zapaleniu wielostawowym, według dr. med. Henn można złagodzić objawy, takie jak ból, obrzęk i sztywność stawów, przyjmując dwa kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Pożądany stosunek omega-6 / omega-3 wynosi poniżej 2,5: 1. Wiele badań potwierdziło skuteczne terapeutyczne zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3. Przykładowo w metaanalizie dawka NLPZ (leków przeciwbólowych w terapii reumatyzmu) zmniejszyła się o ponad 30% u 39% osób z grupy verum.
Dla Dr. med. Henn, pomyślne wykorzystanie kwasów tłuszczowych omega-3 w terapii zależy od czterech czynników:
- Dawkowanie terapeutyczne
Przy początkowym niedoborze kwasów omega-3 często konieczna jest początkowo wysoka dawka do 4-5 g kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, około 20 ml oleju rybnego. Do utrzymania dobrych wartości wystarczy już ok. 2 g kwasów omega-3 dziennie.
- Użycie naturalnego oleju rybnego
Aby uzyskać taki sam efekt jak przy spożyciu ryb, należy stosować naturalny olej rybny, który zawiera podobny do ryb kompleks kwasów tłuszczowych.
- Uzupełnienie terapii
To według Dr. med. Henn niskie spożycie omega-6, zbilansowana dieta, suplemantacja witaminą D i ćwiczenia.
- Pomiar indywidualnego stosunku omega-6/3
Do diagnozy i kontroli można przeprowadzić analizę suchej krwi, która m.in. mierzy indywidualny stosunek omega-6 / omega-3.
Z doświadczenia pacjentów widać, że choroby reumatyczne rozwijają się długo i że pozytywne efekty często można zauważyć dopiero po sześciu lub więcej miesiącach leczenia.
Olej lniany zawiera ponad 50% roślinnego kwasu tłuszczowego omega-3 ALA (kwas alfa-linolenowy), ale nie zawiera ważnych terapeutycznie „morskich” kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Można je formować z ALA tylko w małych ilościach. Internista wyjaśnia, że spożycie oleju lnianego nie wystarczy do uregulowania deficytu kwasów omega-3 EPA i DHA.
Dr. med. Henn podaje trzy praktyczne przykłady, w których udało mu się osiągnąć pozytywne rezultaty dzięki leczeniu kwasami tłuszczowymi omega-3.
- Przykład medyczny
Pacjentka cierpiała na obustronną chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego, wielostawowe zespoły bólowe i zaburzenia snu, nerwowość i wyczerpanie psychofizyczne. Stan kwasów tłuszczowych został zoptymalizowany we wszystkich parametrach po sześciu miesiącach konsekwentnego spożywania 1 łyżki oleju Norsan (naturalnego oleju rybnego) dziennie. Ból został znacznie zmniejszony, czego wcześniej nie osiągnięto w przypadku NLPZ. Czuła się też bardziej zrównoważona i rzadziej cierpiała na zaburzenia snu.
- Przykład medyczny
Pacjent z przewlekłym zapaleniem wielostawowym, który cierpiał z powodu ciągłego bólu i musiał przyjmować NLPZ i kortyzon. Poprzez zmianę diety na więcej warzyw i mniej wędlin i mięsa, odkwaszanie alkalicznymi tabletkami i naparami oraz dodatkowe dzienne spożycie 4 g EPA / DHA z naturalnym olejem rybim, ból ustąpił prawie całkowicie po czterech miesiącach. Spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 można było zmniejszyć do 2 g dziennie, a leki przeciwbólowe były rzadko potrzebne. Czynnik reumatoidalny zmniejszył się z 748 IU / ml, BKS 55 mm / h do 521 IU / ml, BKS 21 mm / h.
- Przykład medyczny
52-latka od lat cierpiała na nawracające infekcje górnych dróg oddechowych, nawracające stany zapalne miednicy i reumatoidalne zapalenie stawów z regularnymi wiosennymi napadami reumatyzmu. Po trzech miesiącach codziennego przyjmowania 4 g EPA / DHA, a następnie 2 g kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, nie dostała dalszych ataków reumatyzmu.
Dr. med. Jochen Henn jest praktykującym internistą i ekspertem w dziedzinie medycyny biologicznej w praktyce grupowej w Tegernsee.