Kup teraz - w dniach 6.12 - 8.12 - wszystkie produkty z darmową dostawąZamknij
Zamknięcie wyszukiwarki

 

 

OMEGA-3 W DIECIE WEGAŃSKIEJ

Weganom i wegetarianom przez długi czas trudno było zastąpić wartościowe morskie kwasy tłuszczowe omega-3, EPA i DHA, które występują głównie w tłustych rybach zimnowodnych.

 

 

W międzyczasie pojawiła się alternatywa, która również pochodzi z morza i stanowi pokarm dla ryb bogatych w kwasy omega-3. Są to roślinne mikro algi morskie Schizochytrium sp. Ten rodzaj glonów jest szczególnie bogaty w morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA.

Konwencjonalne roślinne źródła omega-3, takie jak na przykład olej lniany, są bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA). Ten ziołowy kwas tłuszczowy omega-3 jest przekształcany przez organizm ludzki w morskie kwasy tłuszczowe EPA i DHA tylko w niewielkiej części (współczynnik konwersji 2-5%). Ze względu na niski współczynnik konwersji spożycie oleju lnianego itp. jest niewystarczające, aby zapewnić odpowiednią podaż ważnych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego.

Jak pomaga omega-3?

Kwasy tłuszczowe Omega-3, zwłaszcza morski EPA i DHA jak również zrównoważony stosunek omega-6/3 są ważne dla naszego zdrowia, ponieważ regulują między innymi ciche stany zapalne w organizmie

Ile omega-3 potrzebuję dziennie?

2000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie reguluje niedobór Omega-3. Zalecenie opiera się na wynikach analizy kwasów tłuszczowych i badaniach naukowych.

Dlaczego potrzebuję tak dużo omega-3?

Ze względu na obecną sytuację żywieniową wiemy, że u większości ludzi występuje deficyt kwasów omega-3. Rezultatem jest niezrównoważony stosunek omega-6/3.

Rozwiązanie

Wegańskie produkty NORSAN Omega-3 Vegan (100 ml) dostaraczają 2000 mg omega-3 w dziennej porcji (1 łyżeczka), w składzie występuje olej z alg roślinnych (w 100% wegański), 1158 mg DHA, 609 mg EPA, 800 IU wegańskiej witaminy D3 a także organiczna oliwa z oliwek jako przeciwutleniacz.

Uprawa alg jest nisko zanieczyszczająca i przyjazna dla środowiska. Produkt reguluje niedobór omega-3 w organiźmie i polecany jest szczególnie weganom i wegetarianom. Zalecenia dotyczące spożycia odpowiadają dawce terapeutycznej. W przypadku ostrego niedoboru / słabego stosunku omega-6/3, zalecamy skonsultowanie dawkowania z lekarzem lub terapeutą.