TRAN – CZYLI OLEJ Z WĄTROBY DORSZA?
Pamiętacie jeszcze tran – olej z wątroby dorsza, który podawali Wam rodzice lub dziadkowie jakieś 30 lat temu?
Gęsty, tłusty, żółty, o rybim posmaku… Kto pił tran będąc dzieckiem, ten wie o czym mówię.
Pamiętacie jeszcze tran – olej z wątroby dorsza, który podawali Wam rodzice lub dziadkowie jakieś 30 lat temu?
Gęsty, tłusty, żółty, o rybim posmaku… Kto pił tran będąc dzieckiem, ten wie o czym mówię.
Tran – olej z wątroby dorsza
Ale ten kto chociaż raz spróbował dzisiejszego oleju rybnego z wątroby dorsza, dobrej jakości, i ze sprawdzonego źródła, ten wie, że z tamtym produktem ma niewiele wspólnego.
Tranem można nazywać tylko i wyłączenie oleje pochodzące z wątroby dorsza i ryb dorszowatych, i na tym się kończą powiązania, między tranem znanym nam z dzieciństwa, a tym dzisiejszym.
Dzisiejsze produkty pochodzące od dobrego producenta nie pachną prawie wcale rybą, gdyż zostają bardzo szybko przetworzone (nawet do 2 godzin od złowienia) zachowują więc swoją świeżość na dłużej. Olej NORSAN Omega-3 Arktis z wątroby z dorsza, nie jest ciężkim, żółtym i oleistym produktem rodem z dziecięcych koszmarów. Jest to czysty olej z wątroby dorsza, lekki w konsystencji – co ważne bo nieskoncentrowany, o delikatnie żółtawym odcieniu, a co najważniejsze, o przyjemnym smaku.
Czy przyjmowanie tranu jest bezpieczne?
Trany sprzed kilkudziesięciu lat były słabo oczyszczone i nie przypominały tych, które mamy dziś na rynku. Tran od dobrego, sprawdzonego producenta, który posiada odpowiednie certyfikaty oraz analizy laboratoryjne metali ciężkich i surowców jest zdecydowanie bezpiecznym wyborem. Wszystkie oleje rybne NORSAN są delikatnie oczyszczone z metali ciężkich oraz PCB i nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia. Tran czyli olej z dorsza NORSAN Omega-3 Arktis jest produktem końcowym po delikatnej ekstrakcji, filtracji i czyszczeniu. Od połowu, który odbywa się bezpośrednio u wybrzeży Norwegii, do momentu przetworzenia ryb trwa tylko około 2 godzin. Nowe procesy produkcji o ściśle beztlenowym środowisku dają w rezultacie wysokiej jakości olej. Wartość TOTOX – wartość utleniania, która działa również jako wartość „świeżości” (szczególnie niska = szczególnie świeża) – mieści się w zakresie 3-5, co gwarantuje wysoką świeżość olejów NOSRAN.
Co powinien zawierać tran?
Tran to najprościej mówiąc olej wątłuszczowy, czyli tłuszcz w postaci płynnej, otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb należących do dorszowatych. Najważniejszym i najcenniejszym składnikiem tranu są nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, czyli kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy. Zwłaszcza bogaty jest tran w kwasy morskie DHA. DHA wspomaga funkcjonowanie i rozwój mózgu oraz utrzymanie prawidłowego widzenia. Nasz olej NORSAN Omega-3 Arktis zawiera oczywiście oba niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. Udział DHA jest jednak wyższy niż w przypadku EPA. Powodem tego jest, między innymi, zimna i bogata w składniki odżywcze woda Arktyki oraz wykorzystywane ryby (dorsz). W ten sposób zawartość DHA wynosi ok. 1.060 mg na dawkę dzienną (10 ml/1 łyżka stołowa), a wraz z EPA w ilości 700 mg i innych kwasów omega-3, otrzymujemy terapeutyczną dawkę 2.000 mg.
Ponieważ w naszym oleju Omega-3 Arktis stosujemy unikalny proces potrójnego oczyszczania, polegający na usuwaniu metali ciężkich, zanieczyszczeń i innych niepożądanych substancji, to w dalszym procesie produkcji dodajemy witaminę D i E. Olej Omega-3 Arktis naturalnie zawiera witaminę A, ponieważ jest to olej z wątroby dorsza (witamina A jest magazynowana w wątrobie).
Aktywnie dodajemy witaminę D, również w naszym oleju rybnym Omega-3 Total i Omega-3 Vegan, witamina D jest też dodana do żelków dla dzieci Omega-3 KIDS Jelly.
Po czym więc poznać dobrej jakości tran?
Przede wszystkim należy kierować się… nosem! Dobry, bogaty w omega-3, jakościowy tran nie pachnie rybą. Owszem jest wyczuwalny lekko morski zapach, ale na pewno nie odrzucający. To samo dotyczy smaku. Świeży olej, wytworzony praktycznie od razu po złowieniu nie ma prawa smakować mocno czy gorzko – to samo tyczy się kapsułek. Warto rozgryźć jedną przed połknięciem i sprawdzić, czy zawarty w niej olej jest świeży. Dodatkowo powinniśmy wiedzieć skąd pochodzi tran i gdzie zostały złowione ryby, z których jest zrobiony. Nie mniej ważne są certyfikaty i analizy laboratoryjne mówiące o oczyszczeniu oleju ze szkodliwych substancji.
Tylko taki tran można przyjmować bezpiecznie, w trosce o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Wasza Załoga NORSAN Polska!