“aby osiągnąć najlepsze wyniki w sporcie wyczynowym, potrzebuję odpowiednich składników odżywczych.“
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø
Johannes Thingnes Bø jest obecnie prawdopodobnie najlepszym biathlonistą na świecie. W ciągu ostatanich dwóch lat, wygrywał w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata. W wieku 27 lat zdobył już 8 złotych medali na Mistrzostwach Świata i 1 złoty medal na Igrzyskach Olimpijskich.
Jak sam przyznaje, sport i pieniądze na nim zarabiane to nie wszystko, a najbardziej w życiu liczy się rodzina: pod koniec 2019 roku Bø został po raz pierwszy ojcem.
Olej rybny zawsze był częścią jego codziennej rutyny żywieniowej. Obejrzyj wywiad z Johannesem i sprawdź, jaką rolę w jego życiu odgrywają kwasy omega-3, jak tradycja dotycząca omega-3 jest w Norwegii i który produkt marki NORSAN wybrał.
Jesteśmy dumni, że możemy towarzyszyć Johannesowi w jego sportowej i prywatnej drodze i wspierać go wysokiej jakości, wysokodawkowymi produktami omega-3 od NORSAN.
Dowiedz się więcej o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 w sporcie wyczynowym i zapoznaj się z dalszymi wskazówkami na naszej stronie: Znaczenie kwasów omega-3 w sporcie wyczynowym
Jednak kwasy omega-3 są ważne nie tylko dla sportowców, ale także dla młodych i starszych. Dowiedz się, co powinieneś wiedzieć o wpływie kwasów tłuszczowych omega-3 na Twoje zdrowie.
Omega-3 dla mięśni
Kwasy tłuszczowe Omega-3 mogą zwiększyć tempo syntezy białek mięśniowych w organizmie. Stwierdzono, że omega-3 minimalizuje lub nawet zapobiega bólom mięśni. Wykazano, że nie tylko nie występuje obrzęk mięśnia, ale także utrata siły typowo związana z bólem mięśni.
Omega-3 dla regeneracji
Dzięki dużemu wysiłkowi mięśni rozwijają się małe mikrouszkodzenia muskulatury. Przeciwzapalne właściwości kwasów tłuszczowych omega-3 mogą znacznie przyspieszyć regenerację tych ostrych stanów zapalnych.
Omega-3 dla stawów
Uważa się, że przeciwzapalne działanie EPA i DHA jest również odpowiedzialne za znaczne złagodzenie bólu i innych objawów u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, co może być udokumentowane w metaanalizach. Wysoki poziom EPA i DHA wydaje się również przyspieszać proces gojenia (np. po operacji kolana). Jednakże nie zostało to jeszcze systematycznie zbadane.
Omega-3 dla serca
W porównaniu do przeciętnej populacji, sportowcy wyczynowi mają zwiększone ryzyko nagłej śmierci sercowej. Niskie poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA są 10 razy bardziej prawdopodobne, że spowodują nagłą śmierć sercową niż wysokie poziomy omega-3.
Więcej na temat omega-3 dla sportowców przeczytasz w naszym Magazynie.
Norweski tran z dorsza z Północnego Atlantyku