omega-3 dla mamy i dziecka
…oleje Omega-3 NORSAN w trosce o zdrowie Twoje i Twojego dziecka
…oleje Omega-3 NORSAN w trosce o zdrowie Twoje i Twojego dziecka
Prozdrowotne właściwości morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA są znane od dawna. Kwasy omega-3 w ciąży są zalecane, zwłaszcza ze względu na ich pozytywny wpływ na rozwój mózgu dziecka. W ostatnich latach pojawia się coraz więcej publikacji naukowych, które również uzasadniają i wzmacniają wiedzę na ten temat. Jednocześnie badania dostarczyły zupełnie nowych odkryć, które pokazują dalsze zalety przyjmowania kwasów omega-3 w ciąży. W rezultacie zalecenie odpowiedniego spożycia kwasów omega-3 podczas ciąży stało się koniecznością.
Zgodnie z rekomendacją Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego:
„Zapewnienie prawidłowej zawartości w diecie i dostępności DHA dla organizmu podczas ciąży może wpłynąć na czas trwania ciąży, masę płodu, jego rozwój psychomotoryczny, ostrość widzenia oraz obniżenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej. Dla zapewnienia prawidłowych zasobów DHA w organizmie matki i zapewnienie prawidłowej dystrybucji do płodu, kobiety w ciąży powinny w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA, przyjmować 500mg DHA dziennie już od pierwszego miesiąca ciąży. Kobiety w ciąży o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego powinny przyjmować 1000mg DHA dziennie.„
Naturalny olej rybny składa się z kompleksu ponad 50 kwasów tłuszczowych. Ta naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana podczas ekstrakcji i oczyszczania oleju całkowitego Omega-3. Efekt spożycia takiego nieskoncentrowanego naturalnego oleju rybnego jest podobny do spożycia ryb.
O jakości oleju rybnego świadczy zapach i smak. Zaufaj swojemu nosowi! Nasze oleje są wyjątkowo świeże i dzięki temu dobrze tolerowane. Przetwarza się je w beztlenowym środowisku pracy. Ponieważ olej jest oferowany w postaci płynnej, możesz bezpośrednio spróbować i sprawdzić jakość oleju podczas jego przyjmowania.
Codzienna suplementacja kwasów omega-3 w trosce o prawidłowy przebieg ciąży
Komitet uzgadniający wspierany przez UE zaleca, by kobiety w ciąży przyjmowały codziennie kwasy omega-3. Taka suplementacja zwiększa prawdopodobieństwo zdrowego urodzenia i sprzyja rozwojowi dziecka. Komitet składający się sponad 50 ekspertów z dziedziny żywienia biorących udział w finansowanych ze środków UE projektach Grupa ds. Lipidów w Żywieniu w Okresie Okołoporodowym (Perinatal Lipid Nutrition Group – PeriLip) i Programowanie Żywieniowe na Wczesnym Etapie Życia (EARNEST) poinformował, że wg. jego ustaleń u kobiet, w których diecie znajdował się DHA, ciąża przebiegała bardziej prawidłowo, ich dzieci rodziły się z lepszą wagą urodzeniową i rzadziej zdarzały się u nich przedwczesne porody.
Zgodnie z tym zaleceniem, popartym przez siedem międzynarodowych organizacji naukowych, kobiety ciężarne i karmiące powinny przyjmować dziennie 200 miligramów jednego z kwasów tłuszczowych omega-3 zwanego kwasem dokozaheksaenowym (DHA), który można znaleźć w tłustych rybach, takich jak łosoś i makrela. Przyjmowanie DHA powiązano z rozwojem mózgu i oka.
Przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w ciąży ma pozytywny wpływ na jej przebieg
Ryzyko przedwczesnego porodu jest zminimalizowane dzięki dostatecznie dużej podaży kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego, zwłaszcza DHA. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego sprzyjają dłuższej ciąży, podczas której dziecko może się najlepiej rozwijać.
Oryginalne badanie w języku angielskim
Ochrona przed chorobami
Ryzyko wystąpienia u dziecka alergii, kataru siennego, neurodermitów lub astmy w późniejszym czasie jest znacznie zmniejszone, jeśli matka ma zapewnioną w ciąży wystarczającą ilość kwasów omega-3.
Do oryginalnego badania w języku angielskim
Pozytywnie wpływa na samopoczucie matki
Równowaga hormonalna matki zmienia się znacząco po urodzeniu, co może wywołać depresję poporodową lub tzw. baby blues. Ryzyko wystąpienia depresji poporodowej u matki można zmniejszyć poprzez codzienne spożycie morskich kwasów tłuszczowych omega-3 DHA i EPA.
Oryginalne badanie w języku angielskim
Podstawa dobrego wzroku i rozwoju mózgu
Komórki ludzkiego oka i mózgu składają się w dużej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzrok i rozwój mózgu płodu są wzmacniane przez wchłanianie DHA przez matkę. – Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Wsparcie rozwoju intelektualnego i społecznego
Wysoki poziom omega-3 u matki pozytywnie wpływa na zdolności poznawcze dziecka. Obejmują one zwiększoną uwagę, lepsze umiejętności komunikacyjne, bardziej precyzyjne umiejętności motoryczne, lepsze wyniki w nauce, bardziej dojrzały wzorzec snu i silniejsze zachowania społeczne.
Bezpieczna suplementacja omega-3 w ciąży
Badania i ponad 30.000 analiz kwasów tłuszczowych przeprowadzonych w Niemczech wykazują, że co najmniej 2 000 mg kwasów tłuszczowych omega-3 powinno być pobierane codziennie dla uzyskania pozytywnego efektu zdrowotnego.
Kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA są biologicznie aktywnymi formami i posiadają korzystne właściwości, dlatego należy je włączyć do produktu omega-3.
Natura pomyślała za nas, jeśli chodzi o skład tłuszczów, dlatego dostępność biologiczna omega-3 z naturalnej formy trójglicerydów jest wyższa niż w przypadku sztucznych koncentratów.
Świeże i dobre produkty omega-3 smakują przyjemnie i nie powodują nieprzyjemnego odbijania. Jest to spowodowane tym, że jakość produktu jest właściwa.
Niestety, człowiek często korzysta z natury bez zastanowienia. W dzisiejszej żywności znajduje się wiele zanieczyszczeń, metali ciężkich i PCB. Oczyszczanie olejów omega-3 powinno być częścią każdej produkcji.
Wysoka jakość surowców oznacza, że po przyjęciu naszych produktów nie dochodzi do nieprzyjemnego odbijania. Ważna jest „świeżość” oleju, np. między połowem ryb, a ich przetworzeniem mijają tylko cztery godziny. Unikalny i delikatny proces przetwarzania i oczyszczania zapewnia wysoką jakość oleju rybnego NORSAN.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest szczególnie ważna w okresie ciąży. Dzieje się tak, ponieważ rosnące nienarodzone dziecko potrzebuje dużej ilości witamin i składników odżywczych dla optymalnego rozwoju. Mózg dziecka rozwija się przede wszystkim w czasie ciąży i w pierwszych miesiącach życia. Ponieważ składa się on z dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, płód w łonie matki wymaga 75 mg tłuszczu dziennie do rozwoju mózgu. W ostatniej trzeciej części ciąży zapotrzebowanie wzrasta nawet do 400 mg tłuszczu dziennie.
W szczególności kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego EPA i DHA odgrywają w tym procesie kluczową rolę i wpływają na:
Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rekomenduje spożywanie kwasów tłuszczowych DHA przez kobietę karmiącą piersią w dawce 200 mg dziennie. Dodatkowo w przypadku diety ubogiej w kwasy omega–3 dawka DHA powinna wynosić 400-600 mg dziennie. Niezbędne morskie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA odgrywają podczas ciąży i karmienia piersią ważna rolę. Wpływają na rozwój mózgu i wzroku dziecka oraz potrafią zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób alergicznych. Ponieważ ciało ludzkie nie może samo produkować kwasów omega-3, należy je przyjmować w wystarczającej ilości w ramach codziennej diety. Dobrym źródłem morskich kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA są przede wszystkim wysokotłuszczowe ryby. W dzisiejszych czasach jednak ryby rzadko pojawiają się w menu wielu gospodarstw domowych, również z powodu ich zanieczyszczenia.
Aby uzupełnić braki w omega-3, takży by odpowiednio wyregulować index omega-3 zalecany jest suplement z wysokiej jakości olejem rybnym lub olejem z alg o niskiej zawartości zanieczyszczeń. Liczne badania i ponad 30 000 przeprowadzonych analiz kwasów tłuszczowych pokazują: co najmniej 2.000 mg omega-3 (EPA i DHA) powinno być spożywane dziennie.
Omega-3 po ciąży
Dobremu samopoczuciu matki, zarówno w czasie ciąży, jak i po jej zakończeniu, sprzyja również spożycie kwasów tłuszczowych omega-3.
DHA dla rozwoju dziecka
Wiele badań kohortowych i randomizowanych badań interwencyjnych potwierdziło korzystny wpływ dobrej podaży DHA na rozwój dziecka. Randomizowane badanie przeprowadzone w Norwegii wykazało, że czteroletnie dzieci, których matki spożywały olej bogaty w DHA podczas ciąży i karmienia piersią, miały iloraz inteligencji średnio o cztery punkty wyższy niż w grupie kontrolnej.
Mleko matki – najlepsze źródło DHA dla niemowląt
Istnieje bezpośredni związek między spożyciem DHA przez matkę, a zawartością DHA w mleku matki.
Unikaj depresji poporodowej dzięki omega-3
Bardzo duża liczba kobiet ma poporodowe objawy depresyjne, takie jak niepokój, apatia lub wahania nastroju po porodzie. Są one lepiej znane jako depresja poporodowa lub w lżejszym stadium jako: baby blues. Wiele badań wykazało, że wysoki poziom omega-3 u matki może znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia depresji poporodowej. Badania te pokazują również, że istnieje związek między ciążą, kwasami omega-3 i serotoniną regulującą nastrój w mózgu. Dlatego zaleca się kobietom w ciąży zwiększone spożycie omega-3 o 2.000 mg, aby podnieść ich poziom omega-3 do zalecanego poziomu.
Noworodki i dzieci szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Nasz mózg składa się w 60% z tłuszczu, z czego 20% to kwasy tłuszczowe omega-3. Codzienne spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest ważne, aby wszystko przebiegało sprawnie w mózgu, a rozwój dziecka przebiegał optymalnie.
Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i uczenia się – tzw. brainfood dla najmłodszych. Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, kwasy tłuszczowe omega-3 morskie są również dobre dla wzroku i serca. Ponadto, nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji mogą być kompensowane przez podawanie kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego nasze produkty NORSAN Omega-3 KIDS zawierają naturalne oleje rybne bogate w EPA i DHA.
Już przed ciążą podaż kwasów omega-3 ma duży wpływ na zdrowy rozwój dziecka i matki. Jeśli matka przed ciążą cierpi na chorobę metaboliczną, chorobę układu krążenia lub wysokie ciśnienie krwi, ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, znanego również jako zatrucie ciążowe i niewydolności łożyska wzrasta w czasie ciąży. Literatura specjalistyczna zaleca odpowiednie spożycie kwasów omega-3 w przypadku takich chorób; około 1,5 do 6 g dziennie, ponieważ działanie przeciwzapalne EPA i DHA jest szczególnie korzystne.
Wystarczająca podaż kwasów omega-3 pozytywnie wpływa na zdrowie matki i jej dziecka. Badania pokazują, że omega-3 zmniejsza przedwczesny współczynnik urodzeń i zwiększa urodzeniową masę ciała. Ponadto centralny układ nerwowy i mózg dziecka są dobrze rozwinięte, a zdolności poznawcze zwiększone w dłuższej perspektywie. Dlatego w czasie ciąży zaleca się przyjmowanie kwasów omega-3 z naturalnym olejem rybim lub wegańskim olejem z alg, aby zapewnić matce i dziecku odpowiednią podaż kwasów omega-3.
DOZOWANIE
Na początku ciąży oraz podczas planowania ciąży (dla przyszłej mamy i ojca), rekomendujemy przyjmowanie oleju NORSAN Omega-3 Total, który zawiera większą dawkę EPA odpowiedzialną min. za prawidłowe funkcjonowanie serca. W przypadku oleju rybnego NORSAN Omega-3 Total, zaleca się spożycie 2.000 mg kwasów omega-3 dziennie.
W trakcie ciąży, w II i III trymestrze występuje największe zapotrzebowanie na DHA (kwas dokozaheksaenowy) to właśnie wtedy następuje najbardziej intensywny rozwój układu nerwowego dziecka oraz powstają i rozwijają się narządy mowy i wzroku. Dlatego też, szczególnie w tym okresie należy zadbać o właściwą podaż DHA. W tym przypadku rekomendujemy olej rybny NORSAN Omega-3 Arktis, który zawiera większą dawkę DHA i spożycie 2.000 mg kwasów omega-3 dziennie, także podczas karmienia piersią.
W przypadku zachowania diety wegańskiej w ciąży, rekomendujemy wegański olej z alg NORSAN Omega-3 Vegan, zalecamy jednak by maksymalne dzienne spożycie wynosiło 450 mg EPA / DHA (rozporządzenie UE), czyli 5 ml (ok. jedna łyżeczka) co 4 dni i w przypadku kapsułek NORSAN Omega-3 Vegan Kapsułki: 1 kapsułka dziennie.