Wszystkie te etapy muszą zostać przetworzone w małych umysłach naszych dzieci. Wszystkie te nowe rzeczy wymagają czasu do nauki, a przede wszystkim koncentracji i energii.
Mózg to organ, który potrzebuje najwięcej energii w naszym ciele. Mózg dziecka może także mieć ograniczenia, granice, wyczerpanie, czego rezultatem są problemy z przyswajaniem wiedzy, koncentracją i wydajnością. Dlatego tak ważne jest zachowanie równowagi między hobby, szkołą, zabawą, czasem wolnym i okresami odpoczynku.
Już zarodki, noworodki i dzieci szkolne czy przedszkolne, szczególnie potrzebują kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza dla rozwoju mózgu i oczu. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają udowodniony pozytywny wpływ na mózg i dlatego są niezbędne dla funkcjonowania i koncentracji dzieci. Nasz mózg składa się w 60% z tłuszczu, z czego 20% to kwasy tłuszczowe omega-3. Codzienne spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest ważne, aby wszystko przebiegało sprawnie w mózgu, a rozwój dziecka przebiegał optymalnie. Wystarczająca podaż omega-3 dla dzieci jest podstawą dobrej pamięci, koncentracji i dobrego uczenia się – jest to prawdziwy brainfood dla najmłodszych. Oprócz pozytywnego wpływu na mózg, kwasy tłuszczowe omega-3 morskie są również dobre dla wzroku i serca. Ponadto, nadpobudliwość i zaburzenia koncentracji mogą być kompensowane przez podawanie kwasów tłuszczowych omega-3. Dlatego nasze produkty Omega-3 dla dzieci zawierają naturalne oleje rybne bogate w EPA i DHA.
Szczególnie u dzieci należy dbać o prawidłowy skład codziennego pożywienia. Regularne posiłki są ważne dla dostarczania energii i wydajności, bogate w dobre źródła energii produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, ryby i zdrowe tłuszcze, które automatycznie dostarczają odpowiednich składników odżywczych, to baza dla dobrego zdrowia i budowania odporności u dzieci.
Omega-3 to nie to samo, co omega-3!
Istnieje różnica w kwasach tłuszczowych omega-3: jeden to morskie omega-3 czyli kwasy (EPA i DHA) występują one u ryb lub glonów, drugie to czysto roślinny kwas tłuszczowy omega-3 (ALA), który jest w oleju lnianym, oleju rzepakowy, nasionach chia lub orzechach włoskich. Nasz organizm
konwertuje kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA), ale niestety tylko w bardzo małej proporcji (0,5-10%). Tak więc dla dobrego zdrowia, wymagana jest codzienna
suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia morskiego (EPA i DHA), które występują głownie w rybach zimnowodnych.
Jednak szczególnie dzieciom trudno jest jeść ryby kilka razy w tygodniu, a nawet codziennie. NORSAN proponuje przyjazne dzieciom suplementy diety, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego.
Na co zwracać uwagę w wyborze suplementów omega-3 dla dzieci
Ważne jest, aby zwracać uwagę na skład i jakość suplementów diety. Składniki nie powinny zawierać cukru. Pod względem jakości należy wybierać między naturalnymi olejami rybnymi, a nie skoncentrowanymi! Dobry olej rybny jest naturalny i nie jest koncentratem modyfikowanym chemicznie. Różnica polega na tym, że w tych koncentratach naturalna struktura kwasów tłuszczowych jest modyfikowa za pomocą różnych procesów chemicznych, aby sztucznie koncentrować cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Naturalny olej rybny zawiera szerokie, niezmienione spektrum aż 50 różnych kwasów tłuszczowych, a naturalna struktura rybnych kwasów tłuszczowych zostaje zachowana. Należy także zwrócić uwagę na ilość kwasów omega-3 i dzienne dawkowanie, tj. ile EPA i DHA dokładnie znajduje się na łyżeczce lub w kapsułce.
Omega-3 a odporność u dzieci
Budowanie odporności u dziecka to proces długi i żmudny. Bardzo dużo czynników wpływa na odporność naszych dzieci, przede wszyskim są to świeże powietrze oraz zdrowa i zbilansowana dieta. Aby optymalnie wzmacniać i wspierać nasz system odpornościowy, organizm potrzebuje także wielu różnych witamin i składników odżywczych.
Zdrowa i zrównoważona dieta jest ważna nie tylko dla ogólnego samopoczucia i sprawności naszych dzieci, ale także dla ich nienaruszonego i dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Aby optymalnie wzmacniać i wspierać system odpornościowy dzieci, należy oprócz witaminy D, selenu, cynku i witaminy C, podawać kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia morskiego – EPA i DHA – gdyż to właśnie one są szczególnie ważne i niezbędne!
Aby wzmocnić układ odpornościowy naszych najmłodszych, powinniśmy zapewnić dzieciom odpowiednią podaż składników odżywczych i wymienionych powyżej witamin. Szczególnie jesienią i zimą lub w okresach, gdy układ immunologiczny potrzebuje szczególnie aktywnego wsparcia, można go wzmocnić poprzez wysokiej jakości suplementację omega-3.
Pozytywny wpływ omega-3 na układ odpornościowy jest opisywany w badaniach naukowych i artykułach od ponad 30 lat:
- Kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) to podstawowe budulce substancji przeciwzapalnych odpowiedzialnych za redukcję reakcji zapalnych. Ważne jest, aby miał miejsce stan zapalny, ponieważ jest to reakcja obronna organizmu na infekcje wirusowe, a nawet uszkodzenie tkanki. Jednak równie ważne jest, aby układ odpornościowy był w stanie regulować to zapalenie. Sprzyjają temu kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA).
- Kwasy tłuszczowe omega-3 regulują właściwości naszych błon komórkowych, w szczególności ich płynność.