SEMINARIUM ONLINE
Omega-3 w diecie wegańskiej
09.01.2025
9 stycznia 2025 | 18:00 - 20:00
Serdecznie zapraszamy na wyjątkowy webinar poświęcony Omega-3 w diecie wegańskiej, który poprowadzi dr. n.med. i dietetyczka kliniczna Hanna Stolińska.
Czy wiesz, jak dbać o odpowiednią ilość kwasów Omega-3 w diecie roślinnej? Jak zapewnić zdrowie mózgu i serca bez produktów odzwierzęcych? Dieta wegańska to sposób odżywiania oparty wyłącznie na produktach roślinnych. Jest bogata w błonnik, witaminy, minerały oraz antyoksydanty, co sprzyja zdrowiu serca, poprawia trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Jednak jedną z kwestii, która wymaga szczególnej uwagi w diecie roślinnej, jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych Omega-3.
W diecie wegańskiej głównym źródłem tłuszczów Omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA). Znajdziemy go przede wszystkim w takich produktach jak olej lniany, orzechy włoskie, nasiona lnu, konopi, chia, a także olej rzepakowy i olej z lnianki. Niewielkie ilości ALA występują również w zielonych warzywach liściastych oraz algach. Organizm potrafi przekształcać kwas alfa-linolenowy (ALA) w EPA i DHA, jednak proces ten jest mało efektywny. Zaledwie 5-10% ALA zostaje przekształcone w EPA, a tylko 0,5-5% w DHA. Na wydajność konwersji wpływają m.in. nadmiar kwasów Omega-6 w diecie, płeć, stan zdrowia oraz poziom niektórych składników odżywczych, takich jak cynk i witaminy z grupy B. Aby zapewnić odpowiednią ilość EPA i DHA, weganom często zaleca się suplementację olejem z alg.
Dowiedz się więcej na naszym webinarze!
Udział w nim jest dla Ciebie bezpłatny.
Czas trwania: ok 60 minut plus sesja pytań i odpowiedzi
Serdecznie zapraszamy AKADEMIA NORSAN
Kiedy: Czwartek, 09.01.2025
Godzina: 18:00 - 20:00
Gdzie: Online
Koszt: darmowe
Temat: Omega-3 w diecie wegańskiej
Prelegentka: dr. n.med. i dietetyczka kliniczna Hanna Stolińska
Czas trwania: 2 godziny