SEMINARIUM ONLINE
Ryby: jeść czy nie jeść? Rola kwasów omega-3
07.11.2024
Tadeusz Sowiński
7 listopada 2024 | 18:00 - 19:30
Mamy zaszczyt zaprosić Państwa bardzo serdecznie na Seminarium Online, które poprowadzi dla nas dyplomowany dietetyk Tadeusz Sowiński.
Kilkadziesiąt lat temu naukowcy zauważyli, że w populacji Eskimosów, pomimo bardzo mało zróżnicowanej diety (głównie tłuszcz i mięso), prawie nie występują choroby serca. Okazało się, że za ten stan rzeczy odpowiada dieta złożona głównie z ryb. Ich mięso zawiera dużą ilość kwasów Omega 3, ale jeszcze ważniejszy okazał się stosunek Omega 3 do Omega 6.
Najkorzystniejszą proporcją jest stosunek od 3:1 do 6:1 i w takich ilościach na ogół kwasy te występują w rybach. Spożywanie ryb trzy razy w tygodniu może być wystarczające w prawidłowo zbilansowanej diecie, ale dostarczenie dziennej dawki na ogół bywa bardzo trudne.
Niestety, nie mamy możliwości sprawdzenia zawartości kwasów w rybach, a jest ona bardzo różna, w zależności od gatunku ryby, akwenu, w którym została złowiona i samego sposobu przechowywania i przygotowywania jej. Sytuację komplikuje również fakt, że coraz częściej ryby morskie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, takimi jak ołów, kadm czy rtęć.
Jeśli chcesz głębiej zrozumieć mechanizmy działania kwasów tłuszczowych omega-3 i szukasz odpowiedzi na pytanie: czy warto i zdrowo jeść ryby, koniecznie zarejestruj się już teraz na Seminarium Online z dietetykiem Tadeuszem Sowińskim.
Udział w nim jest dla Ciebie bezpłatny.
Czas trwania: ok 60 minut plus sesja pytań i odpowiedzi
Zapraszamy do rejestracji.
Kiedy: Czwartek, 07.11.2024
Godzina: 18:00 - 19:30
Gdzie: Online
Koszt: Darmowe
Temat: Ryby: jeść czy nie jeść? Rola kwasów omega-3
Prelegent: Dyplomowany dietetyk Tadeusz Sowiński
Czas trwania: ok. 1,5 godziny
Do seminariów online wykorzystujemy platformę Zoom, która zapewnia bezpieczne i wygodne połączenie.