Bajgiel z grillowanym halloumi, sosem tzatziki i Omega-3
Rodzaj dania:Danie główne/Typ dania:Wegetariańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje1
Czas przygotowania15 minut
Składniki
Kroki
1.
Przygotuj sos
Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z niego nadmiar wody przy użyciu ręcznika papierowego. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos (np. jogurt, ogórek, czosnek, sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny), aż uzyskasz kremową konsystencję.
2.
Grillowanie sera
Pokrój ser halloumi w plastry. Ugrilluj je z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni lub w opiekaczu, najlepiej na papierze do pieczenia, aż będą złociste i lekko chrupiące.
3.
Składanie bajgla
Przekrój bajgla na pół. Na dolnej części ułóż liście sałaty, dodaj porcję sosu jogurtowo-ogórkowego, następnie grillowane plastry halloumi, plasterki pomidora i całość posyp świeżym szczypiorkiem. Przykryj drugą połową bajgla.
Bajgiel z grillowanym halloumi, sosem tzatziki i Omega-3
Rodzaj dania:Danie główne/Typ dania:Wegetariańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje1
Czas przygotowania15 minut
Składniki
bajgiel z ziarnami
3 plastry sera halloumi
2 plastry pomidora
ulubiona sałata
odrobina szczypiorku
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 mały gruntowy ogórek
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka oleju Total NORSAN
Sól, pieprz
Kroki
Przygotuj sos
Zetrzyj ogórka na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z niego nadmiar wody przy użyciu ręcznika papierowego. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos (np. jogurt, ogórek, czosnek, sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny), aż uzyskasz kremową konsystencję.
Grillowanie sera
Pokrój ser halloumi w plastry. Ugrilluj je z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni lub w opiekaczu, najlepiej na papierze do pieczenia, aż będą złociste i lekko chrupiące.
Składanie bajgla
Przekrój bajgla na pół. Na dolnej części ułóż liście sałaty, dodaj porcję sosu jogurtowo-ogórkowego, następnie grillowane plastry halloumi, plasterki pomidora i całość posyp świeżym szczypiorkiem. Przykryj drugą połową bajgla.