Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska, Przystawka, Śniadanie/Typ dania:Wegetariańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje1 porcja (ok. 5 placuszków)
Czas przygotowania15 minut
Składniki
Kroki
1.
Przygotuj składniki
Oddziel białko od żółtek. Ubij białko na puszystą pianę i odstaw na chwilę.
2.
Przygotuj ciasto
Do dużej miski dodaj żółtko, kawałki banana, mąkę, jogurt i cynamon. Część owoców (np. kilka plasterków banana lub jagód) odłóż na później do dekoracji. Ugnieć składniki widelcem, a następnie dokładnie wymieszaj całą masę, aż uzyskasz dość gładką konsystencję.
3.
Połącz z pianą
Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy bananowej i wymieszaj szpatułką, aby zachować lekkość ciasta.
4.
Smażenie placuszków
Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją oliwą. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki na małym ogniu z obu stron, aż będą złociste i puszyste.
5.
Przygotuj sos malinowy
Zmiksuj składniki na sos malinowy (np. maliny, odrobina słodzidła i sok z cytryny) na gładką masę.
6.
Podanie
Placuszki podawaj na ciepło, polane sosem malinowym i udekorowane świeżymi owocami.
Bananowe pancakes z malinowym jogurtem i Omega-3
Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska, Przystawka, Śniadanie/Typ dania:Wegetariańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje1 porcja (ok. 5 placuszków)
Czas przygotowania15 minut
Składniki
1 średni banan
1 jajko
3 łyżki jogurtu greckiego
50 g mąki pełnoziarnistej
szczypta cynamonu
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
garść malin
pół łyżeczki oleju FISK NORSAN
Kroki
Przygotuj składniki
Oddziel białko od żółtek. Ubij białko na puszystą pianę i odstaw na chwilę.
Przygotuj ciasto
Do dużej miski dodaj żółtko, kawałki banana, mąkę, jogurt i cynamon. Część owoców (np. kilka plasterków banana lub jagód) odłóż na później do dekoracji. Ugnieć składniki widelcem, a następnie dokładnie wymieszaj całą masę, aż uzyskasz dość gładką konsystencję.
Połącz z pianą
Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy bananowej i wymieszaj szpatułką, aby zachować lekkość ciasta.
Smażenie placuszków
Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją oliwą. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki na małym ogniu z obu stron, aż będą złociste i puszyste.
Przygotuj sos malinowy
Zmiksuj składniki na sos malinowy (np. maliny, odrobina słodzidła i sok z cytryny) na gładką masę.
Podanie
Placuszki podawaj na ciepło, polane sosem malinowym i udekorowane świeżymi owocami.