Zamknięcie wyszukiwarki
Bananowe pancakes z malinowym jogurtem i Omega-3

Bananowe pancakes z malinowym jogurtem i Omega-3

Bananowe pancakes z malinowym jogurtem i Omega-3

Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska, Przystawka, Śniadanie / Typ dania:Wegetariańskie / Poziom trudność:Prosty
Porcje Porcje 1 porcja (ok. 5 placuszków)
Czas przygotowania Czas przygotowania 15 minut

Składniki

Kroki

  1. 1.
    Przygotuj składniki Oddziel białko od żółtek. Ubij białko na puszystą pianę i odstaw na chwilę.
  2. 2.
    Przygotuj ciasto Do dużej miski dodaj żółtko, kawałki banana, mąkę, jogurt i cynamon. Część owoców (np. kilka plasterków banana lub jagód) odłóż na później do dekoracji. Ugnieć składniki widelcem, a następnie dokładnie wymieszaj całą masę, aż uzyskasz dość gładką konsystencję.
  3. 3.
    Połącz z pianą Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy bananowej i wymieszaj szpatułką, aby zachować lekkość ciasta.
  4. 4.
    Smażenie placuszków Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją oliwą. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki na małym ogniu z obu stron, aż będą złociste i puszyste.
  5. 5.
    Przygotuj sos malinowy Zmiksuj składniki na sos malinowy (np. maliny, odrobina słodzidła i sok z cytryny) na gładką masę.
  6. 6.
    Podanie Placuszki podawaj na ciepło, polane sosem malinowym i udekorowane świeżymi owocami.
Bananowe pancakes z malinowym jogurtem i Omega-3

Bananowe pancakes z malinowym jogurtem i Omega-3

Rodzaj dania:Deser, Dla dzieci, Przekąska, Przystawka, Śniadanie / Typ dania:Wegetariańskie / Poziom trudność:Prosty
Porcje 1 porcja (ok. 5 placuszków)
Czas przygotowania 15 minut

Składniki

  • 1 średni banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • szczypta cynamonu
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • garść malin
  • pół łyżeczki oleju FISK NORSAN

Kroki

  1. Przygotuj składniki Oddziel białko od żółtek. Ubij białko na puszystą pianę i odstaw na chwilę.
  2. Przygotuj ciasto Do dużej miski dodaj żółtko, kawałki banana, mąkę, jogurt i cynamon. Część owoców (np. kilka plasterków banana lub jagód) odłóż na później do dekoracji. Ugnieć składniki widelcem, a następnie dokładnie wymieszaj całą masę, aż uzyskasz dość gładką konsystencję.
  3. Połącz z pianą Delikatnie dodaj ubitą pianę z białek do masy bananowej i wymieszaj szpatułką, aby zachować lekkość ciasta.
  4. Smażenie placuszków Rozgrzej patelnię i delikatnie posmaruj ją oliwą. Nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki na małym ogniu z obu stron, aż będą złociste i puszyste.
  5. Przygotuj sos malinowy Zmiksuj składniki na sos malinowy (np. maliny, odrobina słodzidła i sok z cytryny) na gładką masę.
  6. Podanie Placuszki podawaj na ciepło, polane sosem malinowym i udekorowane świeżymi owocami.