Chrupiące pieczone ziemniaki z twarogiem i makrelą
Rodzaj dania:Danie główne/Typ dania:Wszystkie/Poziom trudność:Prosty
Porcje3 porcje
Czas przygotowania45 minut
Składniki
Kroki
1.
Ziemniaki w łupinach gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będą niemal miękkie. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
2.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
3.
Ziemniaki ułożyć w formie do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200°C przez 25–30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
4.
W międzyczasie przygotować twaróg, łącząc go z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
5.
Na talerzach ułożyć ciepłe, pieczone ziemniaki, posmarować je twarogiem, dodać makrelę i udekorować pozostałymi dodatkami. Smacznego!
Chrupiące pieczone ziemniaki z twarogiem i makrelą
Rodzaj dania:Danie główne/Typ dania:Wszystkie/Poziom trudność:Prosty
Porcje3 porcje
Czas przygotowania45 minut
Składniki
3 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
Dip twarogowy:
1 łyżka musztardy
1 mała czerwona cebula
1⁄2 małego ogórka
Garść świeżego kopru i pietruszki
1 cebula dymka
Sól, pieprz
Kroki
Ziemniaki w łupinach gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut, aż będą niemal miękkie. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół).
Ziemniaki ułożyć w formie do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200°C przez 25–30 minut, aż będą złociste i chrupiące.
W międzyczasie przygotować twaróg, łącząc go z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Na talerzach ułożyć ciepłe, pieczone ziemniaki, posmarować je twarogiem, dodać makrelę i udekorować pozostałymi dodatkami. Smacznego!