-
1.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
-
2.
Przekrój dynię na pół i z jednej połówki wydrąż łyżką pestki. Obierz marchewkę i ziemniaka, usuń gniazdo nasienne z papryki.
-
3.
Pokrój wszystkie warzywa na kawałki i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wyciśnij na warzywa ząbek czosnku, polej oliwą, posyp kurkumą i papryką słodką.
-
4.
Piecz warzywa przez ok. 15 minut.
-
5.
Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
-
6.
Dopraw zupę solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw z imbirem, kurkumą i cynamonem. Dodaj zahartowaną śmietankę i zblenduj całość na gładki krem.
-
7.
Podawaj z grzankami, pestkami dyni, mozzarellą i natką pietruszki
-
8.
Na lekko przestudzoną zupę polej odrobinę oleju omega-3 NORSAN z alg.