Jesienna zupa krem z dyni z przyprawami korzennymi i omega-3
Jesienna zupa krem z dyni z przyprawami korzennymi i omega-3
Rodzaj dania:Danie główne, Zupa
/
Typ dania:Wegetariańskie, Wszystkie
/
Poziom trudność:Prosty
Porcje
5
Czas przygotowania
35 minut
Kroki
-
1.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
-
2.
Przekrój dynię na pół i z jednej połówki wydrąż łyżką pestki. Obierz marchewkę i ziemniaka, usuń gniazdo nasienne z papryki.
-
3.
Pokrój wszystkie warzywa na kawałki i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wyciśnij na warzywa ząbek czosnku, polej oliwą, posyp kurkumą i papryką słodką.
-
4.
Piecz warzywa przez ok. 15 minut.
-
5.
Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
-
6.
Dopraw zupę solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw z imbirem, kurkumą i cynamonem. Dodaj zahartowaną śmietankę i zblenduj całość na gładki krem.
-
7.
Podawaj z grzankami, pestkami dyni, mozzarellą i natką pietruszki
-
8.
Na lekko przestudzoną zupę polej odrobinę oleju omega-3 NORSAN z alg.
Jesienna zupa krem z dyni z przyprawami korzennymi i omega-3
Rodzaj dania:Danie główne, Zupa
/
Typ dania:Wegetariańskie, Wszystkie
/
Poziom trudność:Prosty
Porcje
5
Czas przygotowania
35 minut
Składniki
- 400 g dyni hokkaido
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 średni ziemniak
- 3 ząbki czosnku
- bulion warzywny
- łyżka oliwy z oliwek
- papryka słodka mielona
- kurkuma
- sól
- pieprz
- łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
- 150 ml śmietanki 12%
- mozzarella
- pietruszka
- grzanki
- pestki dyni
- 1 łyżeczka oleju z alg VEGAN NORSAN
Kroki
-
Nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Przekrój dynię na pół i z jednej połówki wydrąż łyżką pestki. Obierz marchewkę i ziemniaka, usuń gniazdo nasienne z papryki.
-
Pokrój wszystkie warzywa na kawałki i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wyciśnij na warzywa ząbek czosnku, polej oliwą, posyp kurkumą i papryką słodką.
-
Piecz warzywa przez ok. 15 minut.
-
Przełóż upieczone warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
-
Dopraw zupę solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw z imbirem, kurkumą i cynamonem. Dodaj zahartowaną śmietankę i zblenduj całość na gładki krem.
-
Podawaj z grzankami, pestkami dyni, mozzarellą i natką pietruszki
-
Na lekko przestudzoną zupę polej odrobinę oleju omega-3 NORSAN z alg.