Rodzaj dania:Sosy i dodatki/Typ dania:Wegetariańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje1 porcja
Czas przygotowania15 minut
Składniki
Kroki
1.
Umieść mango, cebulę, paprykę, jalapeño (jeśli używasz) i kolendrę w misce. Delikatnie wymieszaj z pokrojonym w kostkę awokado, uważając, aby go nie rozgnieść.
2.
Dodaj sok z limonki, olej omega-3, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj wszystko i dopraw do smaku — dodaj odrobinę limonki, soli lub przypraw do smaku.
3.
Najlepiej podawać na świeżo – na przykład z chipsami tortilla lub jako dodatek do grillowanej ryby, tacos lub misek.
Owocowa salsa z mango i awokado
Rodzaj dania:Sosy i dodatki/Typ dania:Wegetariańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje1 porcja
Czas przygotowania15 minut
Składniki
1 dojrzałe mango
1 średnia czerwona cebula lub szalotka, drobno posiekana
3-4 małe papryczki, czerwone i pomarańczowe
1⁄2 pęczka świeżej kolendry
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka oleju Omega-3 Vegan EPA na porcję
Sok z 1 limonki (ok. 2 ½ łyżeczki)
Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: papryczki jalapeño
Chipsy tortilla do serwowania
Kroki
Umieść mango, cebulę, paprykę, jalapeño (jeśli używasz) i kolendrę w misce. Delikatnie wymieszaj z pokrojonym w kostkę awokado, uważając, aby go nie rozgnieść.
Dodaj sok z limonki, olej omega-3, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj wszystko i dopraw do smaku — dodaj odrobinę limonki, soli lub przypraw do smaku.
Najlepiej podawać na świeżo – na przykład z chipsami tortilla lub jako dodatek do grillowanej ryby, tacos lub misek.