Rodzaj dania:Przekąska, Sosy i dodatki/Typ dania:Wegańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje3
Czas przygotowania5 minut
Składniki
Kroki
1.
Namocz orzechy
Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby zmiękły.
2.
Zblenduj pastę
Odsącz orzechy z wody, przełóż do blendera i zmiksuj z pozostałymi składnikami (np. odrobiną soku z cytryny, mlekiem roślinnym, syropem klonowym lub wanilią – w zależności od wersji).
3.
Podanie
Gotową, kremową pastę podawaj na pełnoziarnistym pieczywie. Świetnie smakuje z dodatkiem dżemu truskawkowego, najlepiej bez dodatku cukru.
Twarożek z nerkowców
Rodzaj dania:Przekąska, Sosy i dodatki/Typ dania:Wegańskie/Poziom trudność:Prosty
Porcje3
Czas przygotowania5 minut
Składniki
100 g nerkowców (pół szklanki)
4 łyżki napoju roślinnego
2 łyżeczki syropu z agawy
3 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka płatków drożdżowych
Łyżeczka oleju z alg Vegan NORSAN
Kroki
Namocz orzechy
Orzechy nerkowca namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby zmiękły.
Zblenduj pastę
Odsącz orzechy z wody, przełóż do blendera i zmiksuj z pozostałymi składnikami (np. odrobiną soku z cytryny, mlekiem roślinnym, syropem klonowym lub wanilią – w zależności od wersji).
Podanie
Gotową, kremową pastę podawaj na pełnoziarnistym pieczywie. Świetnie smakuje z dodatkiem dżemu truskawkowego, najlepiej bez dodatku cukru.