KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3–
SUPLEMENT NIEZBĘDNY DLA KAŻDEGO?
Dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
Dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
Suplementacja to w obecnych czasach temat na topie, ale czy faktycznie wszyscy musimy przyjmować konkretne składniki, które w większości występują w naturalnych produktach? I tak i nie. Ponieważ tak naprawdę istnieją jedynie dwa składniki, które niezależnie od innych czynników, typu płeć, wiek, rodzaj diety czy stan zdrowia, powinniśmy suplementować wszyscy. Mowa tutaj o witaminie D i kwasach tłuszczowych omega 3. O ile witaminę D jednak można przedawkować, o tyle kwasy tłuszczowe omega 3 są bardzo trudne do uzupełnienia nawet kiedy je suplementujemy. Dlatego warto poznać sposób doboru właściwych suplementów, który pozwoli na kontrolę parametrów zdrowotnych, na które składniki te mają bardzo duży wpływ.
Kwasy tłuszczowe omega 3 znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledź), ostrygach, sardynkach, kawiorze, anchois, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, soi. Nie są to produkty zbyt często spożywane, dlatego też konieczna jest codzienna suplementacja.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 powiązano z wieloma korzyściami zdrowotnymi. W rzeczywistości niewiele składników odżywczych zostało zbadanych tak dokładnie, jak kwasy tłuszczowe omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w produktach pochodzenia roślinnego to tak zwany kwas alfa- linolenowy (ALA). W organizmie ALA może działać jako prekursor do produkcji długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Jednak te konwersje są ograniczone. Szacuje się, że występują one na poziomie <8% i <4% odpowiednio dla EPA i DHA. Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na wydajność tej konwersji, takich jak płeć, polimorfizmy genetyczne, stan zdrowia i zwyczajowe spożycie kwasów tłuszczowych.
Przykładowo kobiety przed menopauzą mogą przekształcać ALA w EPA i DHA w znacznie szybszym tempie ze względu na wyższy poziom estrogenu, który może regulować ekspresję enzymów niezbędnych do konwersji. Prawdopodobnie wiąże się to ze znaczeniem DHA podczas rozwoju płodowego i laktacji.
Innym czynnikiem przyczyniającym się może być poziom spożywanych kwasów tłuszczowych omega-6. Znajdują się one w większości nasionach i orzechach, dlatego bardzo trudno ograniczyć ich spożycie. Zarówno ALA, jak i kwas linolowy (LA)— niezbędny kwas tłuszczowy omega-6— konkurują o te same enzymy, które przekształcają je w kwasy tłuszczowe o dłuższym łańcuchu. Ograniczenie spożycia LA przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia ALA wykazuje zwiększenie poziomu EPA, a czasami DHA w badaniach klinicznych, chociaż efekt jest niewielki. Dlatego niezbędna jest suplementacja EPA i DHA.
Dużym problemem staje się dobór odpowiednich suplementów kwasów tłuszczowych omega 3. Olej rybny występuje zarówno w postaci naturalnej, jak i przetworzonej. Przetwarzanie może wpływać na formę kwasów tłuszczowych. To ważne, ponieważ niektóre formy wchłaniają się lepiej niż inne. W całych rybach kwasy tłuszczowe omega-3 występują w postaci wolnych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów i trójglicerydów. W konwencjonalnych olejach rybnych kwasy tłuszczowe omega-3 występują głównie w postaci trójglicerydów. Podczas rafinacji olejów rybnych chemicy często przekształcają trójglicerydy w estry etylowe, co pozwala im dostosować stężenie DHA i EPA w oleju. Estry etylowe w przetworzonych olejach rybnych można ponownie przekształcić w trójglicerydy, które następnie określa się mianem trójglicerydów „reformowanych”. Wszystkie te formy mają korzyści zdrowotne, ale badania wskazują, że wchłanianie kwasów omega-3 z estrów etylowych nie jest tak dobre, jak z innych form. Przetworzone oleje rybne stanowią zdecydowaną większość rynku olejów rybnych, ponieważ są tanie i zwykle dostępne w kapsułkach, które są popularne wśród konsumentów.
Organizm nie wchłania przetworzonego oleju rybnego tak dobrze, jak naturalny olej rybny, gdy jest on w postaci estru etylowego. Estry etylowe wydają się być również bardziej podatne na utlenianie i jełczenie niż trójglicerydy. Najlepszy olej rybi pozyskiwany jest z małych tłustych ryb, takich jak anchois, makrela i sardynki – wszystkie one są bogate w kwasy omega-3, zwłaszcza EPA. Na uwagę zasługuje również olej z wątroby dorsza naturalnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza DHA.
Kolejnym źródłem trójglicerydów EPA i DHA są algi morskie, zwłaszcza mikroalgi. W rzeczywistości EPA i DHA w rybach pochodzą z alg. Jest zjadany przez mniejsze ryby i stamtąd przemieszcza się w górę łańcucha pokarmowego. Olej z alg jest jeszcze bardziej skoncentrowany w kwasach omega-3, zwłaszcza DHA, niż olej rybny. Jest to szczególnie dobre źródło dla wegetarian i wegan. Może również zawierać ważne minerały, takie jak jod. Ponadto olej z alg jest uważany za przyjazny dla środowiska. Nie zawiera żadnych zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie, co czyni go zrównoważoną i zdrową opcją. Mikroalgi są roślinnym źródłem EPA i DHA w postaci trójglicerydów.
Ilość kwasów omega-3 w oleju rybnym – w tym zarówno EPA, jak i DHA – waha się od 18–31%, ale ilość ta różni się w zależności od gatunku ryb. Dodatkowo naturalny olej rybny zawiera witaminy A i D. Łosoś, sardynki, śledź i wątroba dorsza należą do najczęstszych źródeł naturalnego oleju rybnego. Oleje te są dostępne w kapsułkach lub w postaci płynnej.
Kupując suplement omega-3, zawsze uważnie należy czytać etykiety i zwracać uwagę na:
Rodzaj omega-3. Wiele suplementów omega-3 często zawiera niewiele, jeśli w ogóle, EPA i DHA – najważniejszych rodzajów omega-3.
Ilość omega-3. Suplement może zawierać na przodzie informację, że zawiera 1000 mg oleju rybnego w jednej kapsułce. Jednak na odwrocie przeczytamy, że EPA i DHA to tylko 320 mg. Rekomenduje się przyjmowanie nawet 2g EPA plus DHA.
Forma omega-3. Aby uzyskać lepszą absorpcję należy szukać FFA (wolne kwasy tłuszczowe), TG, rTG (trójglicerydy i trójglicerydy reformowane) i PL (fosfolipidy), a nie EE (estry etylowe).
Czystość i autentyczność. Należy kupować produkty posiadające standard czystości i informację o TOTOX- stopniu utleniania.
Świeżość. Omega-3 są podatne na jełczenie. Gdy się zepsują, będą miały nieprzyjemny zapach i staną się słabsze, a nawet szkodliwe. Zawsze należy sprawdzić datę, powąchać produkt i sprawdzić, czy zawiera przeciwutleniacz, taki jak witamina E.
Zrównoważony rozwój. Warto kupować olej rybny certyfikowany IFOS i GOED. Małe ryby o krótkiej długości życia są zwykle bardziej zrównoważone.
Regularne stosowanie oleju rybnego lub z alg jest najbardziej skutecznym suplementem dla większości osób pragnących poprawić swoje samopoczucie i zachować zdrowie. Należy pamiętać tylko, aby wybierać mądrze i suplementację łączyć zawsze z dobrze zbilansowaną dietą.