DLACZEGO WARTO SUPLEMENTOWAĆ OMEGA-3
Odporność
Od ponad 30 lat obserwuje się pozytywny wpływ na układ odpornościowy przypisywany kwasom tłuszczowym omega-3. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) odgrywają ważną rolę w obronie immunologicznej: dostarczają ważnych i podstawowych składników budulcowych dla tzw. substancji rozpuszczających zapalenie, zwanych również resolwinami. Sprzyjają one rozpadowi reakcji zapalnych, np. w wyniku zakażeń mikrobiologicznych lub wirusowych. Czytaj więcej…
Stwardnienie rosiane
Opierając się na badaniu interwencyjnym przeprowadzonym przez Weinstock-Guttmann, wyjaśniono, że zmiany w diecie mogą zmniejszyć nawroty SR o 0,69 lub 0,79 rocznie. Osoby biorące udział w badaniu spożywały mniej prozapalnych pokarmów. Jedna z dwóch grup spożywała również olej rybny, co skutkowało znacznie wyższymi wartościami jakości życia niż druga grupa, która spożywała oliwę z oliwek. Czytaj więcej…
Choroba Alzheimera
Istnieje kilka powodów, dla których sam morski kwas tłuszczowy omega-3 DHA może mieć znaczący wpływ na zapobieganie i leczenie choroby Alzheimera. Z jednej strony, wystarczająca podaż DHA zapewnia wyrównanie istniejącego wcześniej niedoboru niezbędnego budulca w naszym mózgu. Z drugiej strony organizm wytwarza różne hormony tkankowe z kwasu tłuszczowego omega-3 DHA. Pomagają one zmniejszyć nadmierną produkcję toksyny Alzheimera i osłabić mechanizmy choroby Alzheimera, która w przeciwnym razie zniszczyłaby cały mózg zaczynając od hipokampu. Ponadto składniki aktywne pochodzące z kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA łagodzą przewlekłe zapalenie mózgu, które jest nie tylko przyczyną, ale i skutkiem postępującego procesu choroby Alzheimera. Czytaj więcej…
Zdrowe serce
Niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka wiąże się z osłabieniem mięśnia sercowego. Po dodaniu kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA mięsień sercowy nabiera siły, zmniejsza się ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca, a osoby, które przeżyły, muszą rzadziej chodzić do szpitala. Prof. Dr. med. Clemens von Schacky wyjaśnia, w jaki sposób może przebiegać skuteczna terapia z HS-Omega-3 Index® wynoszącym około 10%. Czytaj więcej…
Sprawny umysł
Wyniki nowo opublikowanego badania Charité Universitätsmedizin Berlin pokazują pozytywny związek między funkcją mózgu u osób starszych, a indeksem omega-3 w organizmie (poziom omega-3). W badaniu wzięło udział 65 osób, które otrzymały olej rybny omega-3 lub placebo. W grupie omega-3 zaobserwowano istotny (o 26%) wzrost funkcji wykonawczych, co ma znaczenie dla samodzielności we własnym gospodarstwie domowym. Lepszy indeks omega-3 i jego wpływ na starzejący się mózg, może opóźniać korzystanie z usług opiekuńczych lub, w przypadku osób młodszych, decydować o rodzaju szkoły lub sukcesie w pracy. W przypadku studiów nad chorobą Alzheimera, badani byli w stanie poprawić swój indeks omega-3 średnio o ponad 9%, przyjmując suplement diety zawierający kwasy tłuszczowe omega-3. Czytaj więcej…
Reumatyzm zapalny
W przewlekłym zapaleniu wielostawowym, według dr. med. Henn można złagodzić objawy, takie jak ból, obrzęk i sztywność stawów, przyjmując dwa kwasy tłuszczowe omega-3 DHA i EPA. Pożądany stosunek omega-6 / omega-3 wynosi poniżej 2,5: 1. Wiele badań potwierdziło skuteczne terapeutyczne zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3. Przykładowo w metaanalizie dawka NLPZ (leków przeciwbólowych w terapii reumatyzmu) zmniejszyła się o ponad 30% u 39% osób z grupy verum. Czytaj więcej…
Ciśnienie krwi
Długoterminowe badanie z udziałem 15 000 uczestników, przeprowadzone w ciągu 17 lat, wykazało 90% zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci sercowej (uczestnicy mieli wskaźnik omega-3 powyżej 8% w porównaniu z uczestnikami z indeksem omega-3 poniżej 4%) . Wiele innych badań dostarcza podobnych wyników. Czytaj więcej…
Wieńcowa choroba serca
Randomizowane badania wykazały, że uczestnicy, którzy spożywali więcej kwasów tłuszczowych omega-3, byli w stanie zmniejszyć ryzyko zawału serca, nagłej śmierci sercowej lub dusznicy bolesnej o 6% w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały suplementów omega-3 a jedynie niewielkie ilości poprzez jedzenie. Wynik był szczególnie istotny dla osób zagrożonych. Czytaj więcej…
Migreny
Przed rozpoczęciem leczenia migreny należy zawsze postawić diagnozę w postaci subtelnej analizy kwasów tłuszczowych. W tej analizie wyznaczany jest iloraz AA/EPA. Pokazuje to stosunek kwasu tłuszczowego omega-6 promującego stan zapalny „AA” (kwas arachidonowy) do przeciwzapalnego kwasu tłuszczowego omega-3 „EPA” (kwas eikozapentaenowy). Ze względu na dzisiejszą dietę, większość ludzi ma nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6. Czytaj więcej…
Choroby układu krążenia
Uważa się, że kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA) zawarte w tłustych rybach i olejach rybnych mają szereg korzystnych skutków w chorobach układu krążenia. W następstwie pojawiają się zalecenia najważniejszych towarzystw kardiologicznych dotyczących spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. Czytaj więcej…
Zwyrodnienie plamki żółtej
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD) jest przewlekłą chorobą siatkówki. W około 30% jest to najczęstsza choroba oczu prowadząca do poważnej utraty wzroku w świecie zachodnim. Szacuje się, że około 3,5 miliona ludzi w Niemczech cierpi na AMD, chociaż prawdopodobieństwo zachorowania na AMD znacznie wzrasta od 55 roku życia. Pomimo częstości zwyrodnienia plamki żółtej i jej wpływu na ludzi, 70% dorosłych nigdy nie słyszało o tej chorobie, a prawie 40% osób starszych ma sprawdzane oczy rzadziej niż co 2 lata. Czytaj więcej…